Підвішений меморандум

25.01.2008

Секретаріат Президента стурбований недостатньо ефективною роботою із підготовки до проведення в нашій державі фіналу футбольного Євро­2012. Про це вчора заявив заступник голови СП Юрій Богуцький. Особливе занепокоєння Президента, за словами Богуцького, викликає зволікання з вирішенням ситуації навколо головної спортивної арени майбутнього чемпіонату Європи. «Президент особливо підкреслював необхідність на законних підставах і в межах чинного законодавства розв’язати питання щодо НСК «Олімпійський», — підкреслив заступник голови СП. — Сьогодні ми не помічаємо тієї динаміки, наполегливості, які повинні йти з Будинку уряду».

Без сумніву, критикуючи Кабінет Міністрів, Банкова має на увазі зрив меморандуму про демонтаж торговельно­розважального центру «Троїцький» перед стадіоном. Сторони — уряд, Київська мерія, Федерація футболу та компаніязабудовник (ТОВ «Юджин») — узгодили цей документ, завізували й уже готувалися позавчора його підписати на території стадіону, функціонуванню якого начебто й заважатиме ТРЦ «Троїцький». Але буквально за півгодини до церемонії Кабмін відмовився від підписання меморандуму.

У вже завізованому документі, копію якого має «УМ», ішлося про те, що сторони керуються Конституцією та ст. 22 Цивільного кодексу України, визнають важливість забезпечення безпеки глядачів на НСК «Олімпійський» (у разі якоїсь надзвичайної події їх евакуації може заважати «Троїцький»), враховують інтереси всіх сторін меморандуму й домовляються все­таки демонтувати незавершене будівництво торговельно­розважального комплексу. До 1 лютого мала б бути створена робоча група, яка зайнялася б вирішенням технічних питань, до 1 квітня — визначений графік робіт, до 1 травня демонтаж міг би бути завершений. Однак уряд не пристав на такий план. Чому? Все дуже просто: товариству з обмеженою відповідальність «Юджин» потрібно сплатити компенсацію за руйнування будівлі (адже на законності вирішення цього питання наголошує й Президент), а в державному бюджеті та в бюджеті міста немає на це коштів. Хоча забудовник не називає точну суму витрат, експерти з нерухомості говорять про 200250 мільйонів доларів — з урахуванням численних підземних інженерних комунікацій, прокладених «Юджином».

Відтак питання знову «зависає». Представники ТОВ «Юджин», яке належить бізнесмену Вадиму Новинському, говорять про те, що влада вже впродовж кількох років не може виробити узгоджену позицію щодо цього будівництва. Можливо, дехто плекає надію дотиснути «Юджин» у зменшенні суми компенсації. Але, за даними з різних джерел, навіть Генеральна прокуратура, котра в інтересах Кабміну подавала в Господарський суд позов щодо знесення будівлі, визнає: у забудовників сильні правові позиції, «дозвільні» документи — в порядку.

У свою чергу в «Юджині» кажуть, що, за бажання, могли б розтягнути судові суперечки з приводу законності спорудження ТРЦ «Троїцький» перед стадіоном аж до 2012 року, однак не робитимуть цього з державницьких міркувань. Водночас забудовники ще раз звертають увагу урядовців на свої пропозиції щодо можливого компромісу із незнесенням будівлі: включити проект «Троїцького» до плану реконструкції НСК «Олімпійський», аби вони були єдиним спортивно­розважальним центром; провести планування й збудувати нові виходи зі стадіону — на вулицю Димитрова та біля готелю «Спорт»» організувати наскрізний прохід через весь перший поверх «Троїцького»; замінити застарілу огорожу навколо спортивної арени на сучасну, з вищою пропускною здатністю; використовувати паркінг ТРЦ для розміщення авто відвідувачів спортивних змагань, що допомогло б зняти гостру проблему нестачі паркувальних місць.

У заяві забудовників для ЗМІ сказано: «Компанія «Юджин» докладає всіх зусиль для компромісного розв’язання ситуації навколо «Троїцького» і вважає, що в цій ситуації абсолютно некоректно посилатися на недобудований об’єкт ТРЦ, як на основну перешкоду на шляху підготовки до Євро­2012».

Юлія ЧЕРНЕЦЬКА