Під тінню влади

22.12.2007

Колишнього Прем’єр–міністра Віктора Януковича обрано главою опозиційного уряду. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні «тіньового» Кабміну вчора. Майже всі міністри, які працювали в уряді Януковича, зберегли свої посади й у статусі опозиційних міністрів.

«Тіньовим» міністром фінансів обраний Микола Азаров, міністром економіки — Ірина Акімова, міністром оборони — Олександр Кузьмук, міністром внутрішніх справ — Микола Джига, міністром палива і енергетики — Юрій Бойко, міністром вугільної промисловості — Сергій Тулуб, міністром транспорту і зв`язку — Василь Козак (прикметно, що не Микола Рудьковський), міністром праці та соціальної політики — Михайло Папієв, міністром освіти і науки — Дмитро Табачник (понизили з віце–прем’єра), міністром закордонних справ — Костянтин Грищенко, міністром юстиції — Олександр Лавринович.

«Тіньовим» міністром охорони навколишнього середовища став Анатолій Толстоухов, колишній повноцінний міністр Кабміну, міністром сільського господарства — екс–віце–прем’єр Віктор Слаута, міністром з питань ЖКГ — Олександр Попов, міністром у справах молоді і сім`ї — Віктор Корж, міністром промисловості — Анатолій Кінах, міністром з питань надзвичайних ситуацій — Нестор Шуфрич, міністром будівництва і регіонального розвитку — Володимир Яцуба.

«Тіньовим» главою Нацбанку став Сергій Льовочкін, а «тіньовим» керівником ДПА — Інна Богословська.

Водночас Льовочкін — нардеп від Партії регіонів і один із найближчих помічників Януковича — заперечує назву «тіньовий уряд» для Кабінету Міністрів, створеного його політичною силою. Відповідаючи на запитання журналістів після першого засідання цієї структури, пан Сергій сказав: «Ми вважаємо це рішення дуже важливим. Ми вважаємо, що тіньовий уряд, як це було прийнято називати, пішов у минуле, і тепер існує опозиційний уряд. Існує опозиційний Кабмін, який очолює Віктор Федорович Янукович». За словами «регіонала», деякі посади в опозиційному уряді залишилися вакантними й будуть заповнюватися в силу розширення опозиції.

Прес–службу опозиційного уряду очолив прес–секретар екс–Прем’єра Денис Іванеско.

Свого часу — наприкінці 1990–х років — в Україні вже був «тіньовий» уряд, до якого входили Юлія Тимошенко й Олександр Турчинов.