Виступ про вступ

22.12.2007
Виступ про вступ

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Кабінет Міністрів розпочав ревізію сумнівних операцій попередньої влади. У зверненні до українців, яке показав телеканал «Інтер», Юлія Тимошенко назвала цю програму «всеукраїнською антикорупційною експертизою». «Ми повинні чітко знати, що вони встигли накоїти, — відзначила Юлія Володимирівна. — І я гарантую, що ми перевіримо кожну витрачену копійку, кожен тендер, кожну ліцензію, кожен незаконний акт приватизації. Нехай ніхто не сумнівається — за всі темні, незаконні справи доведеться відповідати».

То був перший телевізійний виступ Юлії Володимирівни перед громадянами у статусі Прем’єр­міністра. Тимошенко намагалася посіяти серед глядачів оптимізм. Вона запевняла, що уряд діятиме рішуче і не допустить зруйнувати єдність між демократами.

«Хаосу в країні більше не буде, — обіцяла Тимошенко. — Буде порядок. Моя прем’єрська етика проста і зрозуміла: хто хоче працювати — буде працювати, хто хоче красти — той буде відповідати. І все, альтернатив не існує».

Тимошенко обіцяла навести порядок «після сімнадцяти років так званих глибоких реформ». Вона сказала, що цього не доведеться чекати вічно. «Інші країни світу за лічені роки наводили порядок у своєму спільному домі після війн, революцій, тотальних землетрусів та нищівних цунамі. Ми з вами не гірші і не дурніші, і теж наведемо чіткий порядок», — обіцяла Тимошенко.

При цьому вона не збирається перекладати відповідальність за ситуацію в країні на попередників. «Це не наші методи, — пояснила пані Прем’єр. — В Україні склалася погана традиція. Щоб виправдати власну бездарність та неробство, кожен новий уряд звинувачує своїх попередників у всіх гріхах. Коли у зростанні цін уряд звинувачує світові тенденції і арабських шейхів, у підвищенні тарифів — керівників ЖЕКів, а в подорожчанні яєць чи молока — корів і курок, — це сором для країни».

Одночасно Юлія Тимошенко обіцяла виконувати ті обіцянки, які вона дала під час виборчої кампанії. «Наша передвиборча програма і програма діяльності нового уряду — це тотожні речі», — відзначила Юлія Володимирівна. А щоб ніхто не думав, що вона має на увазі тільки БЮТ і не хоче знаходити порозуміння з іншими «помаранчевими» партнерами, Тимошенко наголосила: «Знайте, коли я говорю «Ми зробимо, ми виконаємо, ми наведемо порядок» — я маю на увазі єдність Президента України, уряду та демократичної коаліції у Верховній Раді». «Єдність, яку я нікому не дам зруйнувати», — наголосила ще Тимошенко.

Юлія Володими­рівна також обіцяла «зробити все для того, щоб підняти дух та духовність нації, відновити та вивчити правдиву історію нашого народу». «Ми повернемося до виховання патріотизму та любові до своєї землі. Україна більше не буде зоною культурного лиха, вона буде територією високої культури і краси», — запевнила Тимошенко.

Прем’єр­міністр висловилася за те, щоб розчистити дорогу інвестиціям та підприємництву, спростити податкову систему, запровадити справедливі зарплати і пенсії. Юлія Володимирівна також відзначила, що «ми здатні стати членами Світової організації торгівлі», «гідно провести Євро­2012, а, можливо, і виграти його».

Тимошенко також закликала опозицію до конструктивної співпраці, обіцявши їм створити умови для ефективного перебування в опозиції. «Я закликаю всі політичні сили припинити чвари, припинити блокування та бійки в парламенті, війни компроматів та взаємних образ, — відзначила Тимошенко. — Нам не потрібні великі скандали, нам потрібна велика Україна».

Тимошенко вважає, що «нам немає чого ділити», бо «ми — єдина нація, єдиний народ, єдина країна». «У нас є все для того, щоб бути успішними, — підсумувала Тимошенко. — Вже через кілька років ми будемо гордитися тим, що живемо у великій країні».

 

УСІМ МИРОМ

Напишіть програму Тимошенко

Прем’єр­-міністр Юлія Тимошенко запропонувала українцям взяти участь у доопрацюванні програми діяльності уряду. «Кожен член коаліційного уряду і я як його голова особисто щиро запрошую усіх співвітчизників, яким не байдужа доля нашої держави, — всередині України та за її межами — взяти участь у доопрацюванні Програми діяльності Кабінету Міністрів», — відзначила Тимошенко у своїй заяві. «Ми будемо раді отримати ваші пропозиції на урядовому порталі http://www.kmu.gov.ua до 27 грудня 2007 року», — закликає Юлія Володимирівна.