Тріо для Європи

22.12.2007
Тріо для Європи

Міністр юстиції Оніщук в секретаріаті Президента підписує подання до Ради Європи на претендентів від України. (Фото автора.)

Позавчора на розгляд Ради Європи були направлені результати національного конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України. Згідно з вимогами, Україна мала обрати трійку найдостойніших кандидатів. З них на найближчому пленарному засіданні Ради Європи буде обрано лише одного. Шанси стати суддею Європейського суду мають заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов, професор кафедри публічного права юридичного факультету Міжнародного Соломонового університету (Київ) Станіслав Шевчук та юрист Європейського суду з прав людини Анна Юдківська.

Слід нагадати, що з цими кандидатурами Україна визначалася ледь не цілий рік. Перший конкурс був проведений ще весною, але тоді його результати були поставлені під сумнів. Одним із претендентів на посаду судді Європейського суду був екс–міністр юстиції, колишній БЮТівець, а згодом і колишній «нашоукраїнець» Сергій Головатий. Численні ЗМІ припускали, що саме через власне бажання стати європейським суддею пан Головатий перейшов на бік «антикризової» коаліції й почав засуджувати розпуск парламенту Президентом. Сподівався на підтримку «регіоналів», але не склалося.

Нині ж голова конкурсної комісії з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду, міністр юстиції Микола Оніщук каже, що весняний конкурс дійсно мав низку вад та порушень (зокрема, проводилося таємне, а не відкрите голосування за претендентів). Але формальним приводом для проведення повторного конкурсу стало не це. Адже тоді один із трьох претендентів — Василь Мармазов зняв свою кандидатуру перед розглядом у Європейському суді за сімейними обставинами. А відповідно до регламенту Європейського суду, кожна країна має представляти три кандидатури, а не дві. У вересні Президент Віктор Ющенко видав указ про новий конкурс, але Сергій Головатий завбачливо в ньому участі вже не брав.

Цього разу потрапити до трійки бажали дев’ятеро претендентів. З усіма було проведено тестування на знання офіційних мов Ради Європи — англійської та французької, а вже потім — співбесіди. Тринадцять членів конкурсної комісії відкрито проголосували на цьому тижні й визначили обов’язкових трьох. «Особисто на мене справив враження енциклопедичною підготовкою Станіслав Шевчук, — каже заступник голови комісії, президент Української іноземної юридичної колегії Данило Курдельчук. — Хоча в нас усі чудові кандидати, і ми могли б дати набагато більше кандидатів, якби були місця в Європейському суді».

До речі, лише пан Шевчук зібрав максимальну кількість голосів членів комісії — усі 13, тоді як пані Юдківська — 10, а Мармазов — 8. Втім для Ради Європи це не матиме жодного значення при виборі судді, саме тому списки претендентів Україна подає в алфавітному порядку.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>