Василь Вовкун — з корабля на бал

22.12.2007

Дипломатичні раути «Ми­стецт­во без кордонів» започаткувала екс–міністр культури Оксана Білозір. Позавчора гостей зустрічав новий, щойно призначений міністр Василь Вовкун — людина світська і з усіма тонкощами протоколу обізнана. Перших осіб, себто послів, у «Лаврі» було негусто, що й не дивно — Київ наразі потопає в корпоративах. У галереї компактно розмістилося «містечко» народних майстрів — вишивальниці, майстри лозоплетіння, різьбярі і навіть ковалі, виставивши готовий товар на продаж, показово майстрували свої промисли. Псували картинку ідилічної України, вбраної в новорічний дощик, фотопейзажі Леоніда Черновецького. Втім, судячи з того, що під багатьма розкатаними до великого формату фотографіями висіла табличка «продано», є в Києві любителі і такого «мистецтва». І видно, «рубка» за фотографії мера йшла не на життя, а на смерть, бо і триптихи довелося продавати по частинах — дві частини якогось зимового лісу вже продані, але є ще одна нічия.

Дипломатам і вітчизняним митцям святковий настрій ненав’язливо навівали ансамбль ударних інструментів «Арс–нова», камерний хор імені Бортнянського з Чернігова, «Київські солісти», два дитячі колективи і спеціально виписаний з Австрії славетний український бас Анатолій Кочерга.

На всі спроби журналістів добитися хоч якогось коментаря чи бліц–інтерв’ю Василь Вовкун сказав, що дав обітницю мовчання до Різдва. Відбувши протокольну частину, міністр поїхав, не піднявши навіть чарку на фуршеті. Міністерські чиновники виглядали трохи напруженими, але, за чутками, апарату Мінкульту новий міністр сподобався. От тільки в.о. першого заступника міністра Валерій Стасевич, як сказали «УМ» компетентні джерела, у четвер подав заяву на звільнення, попередньо підготувавши собі запасний аеродром у рідному Донецьку. А тричі екс–міністр культури Юрій Богуцький нібито керуватиме Інститутом культурології при Академії мистецтв.