Ще один день у владі та поза нею

13.12.2007
Ще один день у владі та поза нею

Законодавче приміщення під куполом на київській вулиці Грушевського, 5, учора перетворилося із сесійної зали на читальну. А також залу розгадування кросвордів, нудьгування, колупання в носі тощо. Усім цим займалися депутати від фракції Партії регіонів, які вже зранку заблокували президію, трибуну та ще й підперли зсередини двері, крізь які на своє робоче місце міг увійти Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Не дивно, що за таких умов призначене на 10–ту ранку засідання парламенту так і не розпочалося. Поки обурені такою поведінкою опозиційних колег депутати від коаліції, час від часу заходячи до зали, блукали кулуарами, лідери фракцій та спікер проводили погоджувальну раду. Шукали вихід із ситуації. Хоча напередодні пізно ввечері, по завершенні такої самої ради, його, здавалося, вже було знайдено...

 

«Анекдот» від «Регіонів»

«Де це таке чувано, щоб Голові парламенту не давали пройти на своє робоче місце?! — емоційно дивувався «НУНСівець» Тарас Стецьків. — Ми теж, коли були в опозиції, вдавалися до таких методів, як блокування трибуни, але, по–перше, насамперед просили слова для того, щоб пояснити свою позицію, а по–друге, двері не підпирали».

Справді, чітко пояснити, чого вони, власне, хочуть, «регіонали» не могли, озвучуючи кілька версій. Одні казали, що спершу вимагають обрати керівництво парламенту (першого і «звичайного» заступників Голови) та розподілити комітети, інші наголошували на тому, що коаліція повинна попросити у них прощення. За словами «правої руки» Юлії Тимошенко, БЮТівця Олександра Турчинова, остання ідея з’явилася вже після того, як напередодні коаліція з опозицією вже було досягла згоди. У політичних консультаціях брав участь і Президент.

«[У вівторок увечері] ми погодили практично всі комітети. Змушені були, щоб тільки задовольнити амбіції наших опонентів, навіть збільшити кількість комітетів на один, розділивши Комітет з питань фінансів і банківської діяльності на Комітет фінансів і банківської діяльності та Комітет податкової і митної політики, — розповів Турчинов на брифінгу для преси. — Практично всі пропозиції були задоволені, і ми домовилися, що сьогодні зранку за наявності повторного подання від Президента на Юлію Тимошенко вони (опозиція) дають можливість проголосувати і кандидатуру Прем’єра, і весь склад уряду».

Кандидатуру Тимошенко Віктор Ющенко повторно вніс до ВР уже вчора зранку. Однак незважаючи на існування домовленості й на те, що опозиції дісталося 14 комітетів із 28, зранку «регіонали» знову заблокували президію. І на ранковій погоджувальній раді висунули вимогу: коаліція повинна публічно попросити вибачення перед фракцією ПР «за всі образи». «Це не можна розглядати навіть як анекдот», — констатував Турчинов. На його думку, насправді Партія регіонів просто хоче максимально відтягнути формування нового Кабміну і «продовжити агонію уряду Януковича».

Прем’єра оберуть руками?

Словом, зранку парламентарії та гості ВР, серед яких була й донька Юлії Тимошенко Євгенія зі своїм чоловіком Шоном Карром, марно чекали призначення Прем’єр–міністра. Вдруге поспіль ні з чим пішов з парламенту й посол США Уїльям Тейлор. Щоправда, почесний гість не нудьгував: у кулуарах він плідно поспілкувався з англомовними нардепами, зокрема першим послом України у США, БЮТівцем Олегом Білорусом.

Зрештою початок засідання парламенту попередньо запланували на 16.00. Звісно, за умови, що після чергових консультацій «Регіони» таки погодяться розблокувати трибуну. В іншому разі, за словами Олександра Турчинова, фракції коаліції «не будуть брати участь у голосуваннях, які можна взяти під сумнів і на яких виривають картки».

Водночас «нашоукраїнець» Роман Зварич нагадав, що регламентом Верховної Ради по середах вечірніх засідань узагалі не передбачено, тому відступити від цього правила можна лише за згоди лідерів усіх (тобто в даному разі п’яти) фракцій ВР.

Так чи інак, питання про призначення Прем’єр–міністра може виноситися на голосування необмежену кількість разів. От тільки тепер, після скандального «проколу» системи «Рада», Блок Тимошенко, як запевнив Турчинов, наполягатиме на тому, щоб голосування важливих питань у Верховній Раді, зокрема призначення голови та членів Кабміну, відбувалося без участі «електронного мозку» — шляхом підняття рук і поіменного опитування депутатів. Себто кожен нардеп у залі зі свого місця на запитання спікера особисто відповідає, підтримує він висунуту кандидатуру чи ні. Ті, хто «за», окрім того, тягнуть догори руки. На думку Турчинова, такий механізм «не дасть нікому спекулювати на волевиявленні народних депутатів, бо дозволить усім, у тому числі й ЗМІ, в онлайн–режимі побачити, як відбувається голосування, яку позицію займає той чи інший депутат».

Вляпались, тепер відмиваються

Є й пропозиції проголосувати бюлетенями, і, якщо доведеться, навіть в іншому приміщенні. Не обов’язково в «Українському домі», як це вже траплялося в практиці українського парламентаризму, адже всіх 227 депутатів коаліції можна вмістити у так званому «кінозалі», розташованому в підвалі під сесійною залою. Такі пропозиції неабияк обурюють опозицію, однак, за словами Турчинова, коаліція на такий крок, швидше за все, не піде.

А дехто з «регіоналів» тим часом уже прогнозує відставку Голови ВР. «Витає в повітрі питання: якщо спікер у перший і практично принциповий день роботи примудрився зробити помилки, невнятно поставити питання на голосування, і ніхто не зрозумів, за що голосують, і, крім цього, не вислухав представників усіх фракцій і таким чином довів Раду до клінчу, то чи може цей спікер керувати Верховною Радою?» — натякав Тарас Чорновіл.

Скидається на те, що «Регіони» тепер намагаються виплутатися із тієї субстанції з неприємним запахом, яку самі ж і «заварили». Нагадаємо, у вівторок після невдалого голосування за Прем’єр–міністра Арсеній Яценюк поставив на голосування питання про ПОВЕРНЕННЯ до розгляду цього питання (підстава: заяви депутатів, що у них не спрацювали картки). Це цілком відповідає регламенту ВР, за яким при бажанні повернутися до певного питання треба спитати «голосувального» дозволу в залу. У статті 48, п. 4 цього документа сказано, що «головуючий на пленарному засіданні повинен (...) у разі порушення процедури голосування або виникнення перешкод, які могли вплинути на результати голосування під час його проведення, провести за рішенням Верховної Ради повторне голосування без обговорення». Заяви депутатів про неспрацювання системи були, тож Яценюк мав повне право принаймні спитати «рішення ВР», що він і зробив. Після того як витівка Лук’янова знову вплинула на результати голосування, спікер міг зробити це вдруге. До речі, попередники Арсенія Яценюка на цій посаді, зокрема вікопомний Іван Плющ, при невдачі «потрібних» голосувань навіть дозволу зали не питали — просто ставили питання на голосування повторно, і квит.

Але «регіонали» так швидко кинулися до трибуни, що чи то не розчули, про що йдеться, чи просто не зорієнтувалися. Хтось верещав «забери в нього картку», і «прудкий» Владислав Лук’янов, який уже стояв за спиною спікера, дійсно висмикнув у Яценюка картку для голосування. Тепер «синім» доводиться таку свою поведінку якось виправдовувати.

Щодо Плюща, то, як повідомив журналістам позавчора ввечері Давид Жванія, Івана Степановича виключать із фракції — за неголосування по кандидатурі Тимошенко.

«Темним силам» у парламенті не місце

Учора о 16–й годині засідання так і не відкрилося. І не факт, що відкриється сьогодні зранку. Бо вчора на погоджувальній раді лідери всіх фракцій (спікера Яценюка не було) вирішили, що ранок четверга для них розпочнеться з нових переговорів, на яких і домовляться щодо того, чи засідатиме ВР.

За словами БЮТівця Йосипа Вінського, лідери фракцій працюють «над ситуацією щодо зняття блокування» і паралельно готують документи стосовно структури парламентських комітетів. А одна з лідерів фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова сказала журналістам, що парламентські сили «шукають баланс між коаліцією і меншістю». І продовжуватимуть консультації доти, доки його не знайдуть.

А поки фракційні уми Партії регіонів вигадують нові підстави, щоб не допустити призначення «помаранчевого» Прем’єр–міністра, «Наша Україна — Народна самооборона» вирішила освятити приміщення парламенту. Бо якщо технічні причини того, що система «Рада» помилилася, встановити вже неможливо, то варто завадити бодай підступам «темних сил». «Демонічні сили минулого виступають проти демократичної коаліції. Ми, коли почнемо працювати в нормальному режимі, запросимо сюди священиків усіх конфесій, вони освятять це приміщення. І все піде добре», — пообіцяв «НУНСівець» Володимир Стретович.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія регіонів ініціює поновлення переговорів про створення широкої коаліції. Як заявив учора на прес–конференції член фракції ПР Тарас Чорновіл, «оскільки перший крок по завершенню [створення] «помаранчевої» парламентсько–урядової коаліції виявився безрезультатним, то чекати другий, третій крок ми вважаємо небезпечним. І тому ми ініціюємо відновлення переговорів». Водночас, за його словами, поки що до реальних переговорів справа ще не дійшла, і жодної відповіді на цю пропозицію ПР поки не отримала. «Можливо, нам скажуть: ми ще три–чотири рази пограємось у голосування за Тимошенко. А можливо, скажуть: давайте почнемо офіційні переговори», — припустив Чорновіл.