«День ікс»­ — вівторок

08.12.2007
«День ікс»­ — вівторок

«Регіонали» під час виборчої кампанії говорили про свою стабілізаційну роль, а насправді взялися штовхатися навколо президії. (Укрінформ.)

Найближчий вівторок буде для Верховної Ради дуже гарячим. Учора парламент не зміг обрати ані першого, ані звичайного віце–спікера. Опозиція, котра поки що не оформилася в якусь структуру, пропонувала на пост першого «зама» комуніста Адама Мартинюка. Коаліція, і передусім «самооборонівська» частина «НУНС», була згодна на будь–якого висуванця меншості, але — не з Компартії. Відтак засідання парламенту довелося закрити й перенести на вівторок. Того ж дня ВР мусить розглянути й подання Президента на прем’єрство Тимошенко. Також невирішеним залишається питання розподілу парламентських комітетів...

Комунізм не проходить

Учорашній ранок у Верховній Раді почався з блокування трибуни. Партія регіонів забарикадувала «тронні» місця, протестуючи «дідівській» позиції коаліції щодо посади першого віце–спікера. Як відомо, раніше було домовлено, що крісло праворуч від Яценюка відійде представникові опозиції. Меншість запропонувала на цю посаду колишнього першого віце–спікера Адама Мартинюка. Однак «Наша Україна — Народна самооборона», а з нею і БЮТ відмовилися підтримувати комуніста.

«Чому раніше у «НУНС» нормально ставились до Мартинюка, а вчора прокинулись з імперськими замашками? — дивувався один із лідерів Партії регіонів Борис Колесников. — Ми маємо на це право — обрати собі віце–спікера. Якщо вони хочуть визначати за нас, то хай тоді обирають собі всіх віце–спікерів».

Одначе «нашоукраїнці» були категоричними. «Наша фракція офіційно звертається до Партії регіонів і Блоку Литвина: називайте свою кандидатуру, і ми за цю кандидатуру проголосуємо, — казав із трибуни Роман Зварич. — Але за жодних умов ми не підтримаємо кандидата на посаду першого віце–спікера чи віце–спікера від Компартії».

Нагадаємо, що раніше «НУНС» відмовлялася голосувати за комуністів також під час зборів робочої групи з підготовки перших засідань ВР. Цього разу «нашоукраїнці» знову зайняли радикально антикомуністичну позицію. Хоча кілька днів тому, під час виборів спікера, вони справді погоджувалися на кандидатуру Мартинюка в пакеті з Яценюком. Але тоді було побоювання, що без участі комуністів не вдасться обрати «нашого» спікера. Тепер же «Наша Украна» диктує умови з позицій влади. Головна претензія «НУНС» — неприйнятність комуністичної ідеології.

Блок Тимошенко підіграв «нашоукраїнцям». «Ми будемо голосувати солідарно з «НУНС». Спробуємо переконати їх голосувати [за Мартинюка], але якщо цього не відбудеться, то ми все одно будемо їх підтримувати», — заявив з цього приводу Олександр Турчинов. Він вважає, що опозиціонери можуть висувати на посаду віце–спікера кого захочуть. «Але ж ми повинні рахуватися з позицією наших союзників, і коли вони не змінять позиції, то так воно і буде», — цитує Турчинова «Українська правда».

А чи був кандидат?

Певні сумніви щодо кандидатури Мартинюка висловив і Блок Литвина. Народний депутат Михайло Сирота каже, що БЛ не брав участі в обговоренні кандидатури Адама Івановича, і «навряд чи будемо підтримувати когось із комуністичного табору». За словами Сироти, таке питання «не обговорювалося, не узгоджувалося і не координувалося» з Блоком Литвина, хоча «регіонали» казали саме про погоджену кандидатуру.

У відповідь «помаранчеві» знизали плечима. «Чим не задоволені сьогодні три фракції? Таких пропозицій від більшості меншість ніколи не отримувала», — дивувалася Юлія Тимошенко. Коли лідерку БЮТ спитали, чи голосуватиме фракція за кандидатуру Адама Мартинюка, якщо його офіційно таки внесуть, Тимошенко відповіла: «Хай вони запропонують хоч щось, бо вони взагалі поки нічого не запропонували, і немає предмета обговорення». Водночас пані Юлія висловилася за те, щоб більшість прийняла кандидатуру меншості.

Після кількох перерв стало очевидно, що продуктивної роботи не буде. Спікеру Арсенієві Яценюку нічого не лишалося, як оголосити про закриття засідання до вівторка. Він закликав опозиціонерів офіційно подати кандидатуру на пост віце–спікера, а також почати конструктивну роботу. «Прошу як Голова Верховної Ради припинити цирк із блокуванням трибуни й з посадкою в крісло спікера», — попросив Яценюк «регіоналів», які товклися навколо нього.

Прем’єр відкладається

Нагадаємо, Віктор Ющен­ко направив подання на Тимошенко у парламент позавчора, і ВР мусить розглянути його в п’ятиденний термін, тобто найпізніше — у вівторок. На вчорашньому брифінгу Юлія Тимошенко висловила сподівання, що 11 грудня вдасться не тільки затвердити Прем’єра, а й проголосувати за весь Кабмін.

Перед тим як призначити главу уряду, Верховна Рада також мала б розглянути пакет першочергових законопроектів. БЮТ і «НУНС» домовилися про це ще на стадії коаліційних переговорів. Учора глава секретаріату Президента Віктор Балога ще раз нагадав лідерам двох фракцій про це зобов’язання і закликав подати відповідні законопроекти на розгляд ВР.

Іншими словами, якщо коаліція йтиме до голосування за Прем’єра домовленим раніше шляхом, то спершу доведеться розібратися з віце–спікерами, із комітетами та їхніми керівниками, потім — із законами, а насамкінець — із Прем’єром. Здається, це забагато як для одного дня. Втім нагадаємо. Президент припустив можливість голосування за Прем’єра і до розгляду згаданих законопроектів.

За словами спікера, «якщо гіпотетично припустити, що будуть ті чи інші проблеми з голосуванням у вівторок», Президент іще раз внесе її кандидатуру на розгляд ВР.

З іншого боку, з середовища коаліції лунають голоси, що Тимошенко можна затверджувати незалежно від решти нерозв’язаних парламентських кадрових проблем. Та й Яценюк заявляє, що голосування з кандидатури Прем’єр–міністра у вівторок відбудеться обов’язково. От чи не намагатимуться його зірвати «регіонали»? Принаймні вчора штовханиною навколо президії ця фракція вже засвідчила, що для ПР важить власне передвиборче гасло про «стабільність».

РЕЗЕРВИ

«Литвини» заплуталися між «зарано» і «запізно»

Для більшої певності свого затвердження Юлія Тимошенко намагається заручитися підтримкою і з–поза меж коаліції. Зокрема, лідерка БЮТ висловила готовність врахувати побажання Блоку Литвина. «Я сьогодні можу твердо сказати: кожний пункт цієї програми (Блоку Литвина) буде включений в урядову програму, сто відсотків, — цитують Тимошенко «Українські новини». — Ми не тільки готові внести сто відсотків його програми в програму уряду, а й готові втілити їх у життя». Юлія Володимирівна висловила впевненість, що під час зустрічі з представниками фракції БЛ вона зможе довести, що її уряд виконає програмові вимоги «литвинівців». Тимошенко відзначила, що раніше Володимир Литвин допускав, що його фракція проголосує за кандидатуру лідерки БЮТ на пост Прем’єра, якщо в програмі Кабміну буде враховано програмні положення його сили.

У відповідь Литвин заявив, що за затвердження Прем’єр–міністра мають голосувати тільки фракції, які сформували коаліцію, і це буде «ключовий іспит на свою життєздатність». Пропозицію ж Тимошенко він назвав запізнілою. Хоча раніше, до відкриття сесії ВР, представники Блоку Литвина стверджували, що говорити про коаліцію ще зарано.

ПРЯМА МОВА

«А дача не потрібна!»

Яценюк згоден на Мартинюка

 

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк сприйме будь–яку кандидатуру на посаду першого заступника Голови парламенту, яку внесе меншість і підтримають народні депутати. Про це він заявив учора на своїй першій прес–конференції в статусі спікера.

Яценюк заявив, що найближчими днями має намір провести консультації щодо подальшої роботи парламенту зі всіма фракціями. Він висловив сподівання, що Верховна Рада VI скликання працюватиме конструктивніше, ніж парламенти минулих скликань.

Спікер також виступив проти ідеї розглядати першочергові законопроекти перед тим, як буде створено комітети ВР. За словами Яценюка, неможливо прийняти закони до створення відповідних комітетів. «Тому ми не підемо на неконституційну процедуру», — цитує Арсенія Петровича агенція УНІАН. А от ухвалити до кінця року держбюджет–2008, на думку Яценюка, парламент має в будь–якому випадку.

Крім іншого, новий спікер заявив, що не має наміру отримувати в користування державну дачу, бо в нього є «маєток, який записаний у декларації» про доходи.