Професіонали чи щасливчики?

30.11.2007
Професіонали чи щасливчики?

Італієць Массімо Донаті, який перейшов до «Селтіка» з «Мілана», опустив «Шахтар» на землю. (Рейтер.)

Головний тренер «Селтіка» Гордон Стракан образився на висловлювання Мірчі Луческу, який назвав шотландську команду «щасливчиками». Румунський фахівець мав на увазі, що в Глазго «кельти» вирвали перемогу в «Мілана» незадовго до фінального свистка, а «Бенфіці» вирішальний м’яч забили на останній хвилині першого тайму. Позавчора ввечері чемпіон Шотландії повторив обидва ці трюки в поєдинку з «Шахтарем», а тренери порозумілися й розійшлися з посмішками на обличчі. Хоча наставникові українського клубу мало б бути не до сміху, бо, розпочавши турнір із двох перемог, «помаранчево­чорні» програли третій матч поспіль. Тепер для виходу з групи їм потрібно наступного вівторка обіграти в Донецьку «Бенфіку» й сподіватися, що «Мілан» виявить принциповість і битиметься в зустрічі із «Селтіком» за три очки.

Перед матчем Луческу підкреслював перевагу його команди над опонентом у техніці. Але за відсутності дискваліфікованого Фернандіньйо інші «технарі» не змогли втілити цю «фору» в перевагу в рахунку. Єдиний м’яч гостей Брандао забив після грубої помилки захисника, який просто виклав шкіряний снаряд йому на ногу. І добре, що арбітр не помітив, як м’яч при цьому влучив бразильцеві в руку.

Не реалізувавши ще кілька нагод на перших хвилинах поєдинку, «Шахтар» став грати від захисту. Навіть за такого, улюбленого італійцями «катеначчо», Лукареллі просто загубився на полі. Нехай господарі іноді діяли жорстко, але, певно, кожному нашому вболівальнику хочеться, щоб і його команда так само билася за перемогу до фінального свистка. І навіть якщо програє, не було б причин закинути їй байдужість щодо результату. Тоді і на трибунах збиратиметься не 10 тисяч глядачів, а 50. І, можливо, вони так само дружно й запально співатимуть, як фани «Селтіка».

Наприкінці першого тайму чех Ярошик скористався неузгодженістю Срни й Чигринського (Дмитрові, до речі, повернули капітанську пов’язку) і пробив П’ятова пострілом зльоту. А коли здавалося, що віцечемпіони України вже повезуть із Шотландії бажану нічию, італієць Донаті, покинутий Гюбшманом, відгукнувся на простріл з флангу і приніс «Селтіку» перемогу.

Таким чином, як і три роки тому, суперники обмінялися перемогами в рідних стінах. Що цікаво: «кельти» другий сезон поспіль виграли всі домашні матчі Ліги чемпіонів, тобто мають перемоги в шістьох «групових» поєдинках поспіль. І тепер вони дуже близькі до «плейоф», а «Шахтар» має сподіватися не лише на себе, а й на «Мілан».

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

— 43 хвилини ми діяли злагоджено, але помилилися захисники, ми пропустили, після чого шотландці відчули себе впевненіше. «Селтік» — добре організована, дисциплінована й дуже агресивна команда. Наприкінці гри мої хлопці втомилися й припустилися фатальної помилки. Проте я думаю, що у «Шахтарі» більш технічні виконавці, які грали краще за суперників.

Гордон Стракан,

головний тренер «Селтіка»:

— Ми пропустили безглуздий перший м’яч, тому майже весь матч «грали серцем». Мої футболісти багато працювали, та у них вистачило сил, щоб вистояти й добитися потрібного результату. Хоча я віддав би належне й «Шахтарю», який грав чудово.

Томаш Гюбшман,

захисник «Шахтаря»:

— Луческу просив нас щільно грати в центрі поля й поблизу свого штрафного майданчика, а також швидко віддавати пас нападаючим. Ми знали, що «Селтік» буде активно пресингувати, й були до цього готові. Єдине, в чому суперник нас перевершив, так це забив більше м’ячів.

Їржи Ярошик,

півзахисник «Селтіка»:

— Українська команда забила швидкий м’яч і відійшла у захист. Мені здалося, «Шахтар» діяв у невластивій йому манері, краще він виглядає, коли атакує. Знаючи технічні й швидкісні якості суперників, «Селтік» віддавав перевагу колективним діям і пресингу й підтвердив, що добре грає на власному полі.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Група D

«Бенфіка» (Португалія) — «Мілан» (Італія) — 1:1 (М. Перейра, 20 — Пірло, 15)

«Селтік» (Шотландія) — «Шахтар» (Україна) — 2:1

Голи: Ярошик, 45; Донаті, 90+2 — Брандао, 4

«Селтік»: Боруц, Макманус, Келдвелл, Нейлор (Донаті, 16), Хартлі, Браун, Макгіді, Кеннеді (Преслі, 42), Ярошик, Макдональд, Хесселінк (Кіллен, 79)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Чигринський, Рац, Левандовський, Ілсіньйо (Єзерський, 83), Гюбшман, Жадсон, Брандао, Лукареллі (Гладкий, 88)

Глазго, «Селтік парк». 59400 глядачів

Суддя: Лаєк (Франція).

Попередження: Ярошик, 43; Веннегор оф Хесселінк, 56; Келдвелл, 80 — Брандао, 37

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Мілан» 5 3 1 1 115 10

2. «Селтік» 5 3 0 2 55 9

3. «Шахтар» 5 2 0 3 59 6

4. «Бенфіка» 5 1 1 3 35 4

А ІНШІ ЯК?

Фаворити свою справу знають

У середу визначилися ще дві команди, які заздалегідь забезпечили собі місця в 1/8 фіналу — це «Челсі» й «Мілан». Англійські «аристократи» в Норвегії довели, що домашня нічия з «Русенборгом» — прикре непорозуміння. Українець Андрій Шевченко з’явився на полі на 68й хвилині замість Дрогба, але нічим особливим не відзначився. Відтак «сині» вже гарантували собі перше місце у групі В.

Андрій Воронін вийшов у стартовому складі «Ліверпуля» на зустріч із лідером квартету А — «Порту», але шальки терезів на свою користь господарі схилили вже після того, як наш співвітчизник на 63й хвилині поступився місцем К’юеллу. Для виходу до «плейоф» англійцям доведеться у Франції обіграти «Марсель».

У когорті С дещо несподівані перемоги здобули «Вердер» та «Олімпіакос». Тож боротьба тут, як і в групі А, продовжиться до останнього туру, адже жодна з команд не втратила шансів пробитися до наступного раунду. n

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий турнір.

5й тур (матчі середи)

Група А

«Ліверпуль» (Англія) — «Порту» (Португалія) — 4:1 (Торрес, 19, 78; Джеррард, 84 (пен.); Крауч, 87 — Лісандро, 33)

«Бешикташ» (Туреччина) — «Марсель» (Франція) — 2:1 (Тельо, 27; Бобо, 88 — Тайво, 65)

Турнірне становище: «Порту» — 8, «Марсель», «Ліверпуль» — 7, «Бешикташ» — 6.

Група B

«Русенборг» (Норвегія) — «Челсі» (Англія) — 0:4 (Дрогба, 8, 20; Алекс, 40; Коул, 73)

«Валенсія» (Іспанія) — «Шальке» (Німеччина) — 0:0 (вилучення: Альбельда, 32 («В»))

Турнірне становище: «Челсі» — 11, «Русенборг» — 7, «Шальке» — 5, «Валенсія» — 4.

Група C

«Лаціо» (Італія) — «Олімпіакос» (Греція) — 1:2 (Пандєв, 30 — Галлетті, 35; Ковачевич, 64)

«Вердер» (Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 3:2 (Розенберг, 5; Саного, 40; Хунт, 58 — Робіньйо, 14; ван Ністелрой, 71)

Турнірне становище: «Реал», «Олімпіакос» — 8, «Вердер» — 6, «Лаціо» — 5.