Єдність плюс ідеологія

02.11.2007

Блок «Наша Україна — Народна самооборона» почав процес перетворення на єдину партію. Нагадаємо, що для всіх політичних сил, які виявили бажання об’єднатися в «НУНС», умовою вступу до блоку була згода після виборів злитися в одне ціле. З’їзди всіх дев’яти партій–учасниць «Нашої України — Народної самооборони» підтвердили відповідне зобов’язання, хоча й не без застережень. Скажімо, Українська народна партія на чолі з Юрієм Костенком вимагає, аби спершу були внесені зміни до закону про політичні партії, оскільки в чинній редакції не регламентований порядок об’єднання партій в одну без їхньої самоліквідації.

У середу відбулося перше засідання робочої групи з підготовки проектів програми, статуту та спільних організаційних заходів, необхідних для створення єдиної партії на базі блоку «НУ — НаСа». До складу цієї групи увійшли представники від усіх політичних сил — учасниць блоку. Як розповів «нашоукраїнець» Роман Зварич, перше засідання «мало формально–установчий характер». За його результатами було створено три робочі підгрупи. Так, підгрупу з підготовки проекту програми єдиної партії очолив Юрій Єхануров, також до її складу увійшли Іван Заєць, Владислав Каськів і Тарас Стецьків. Головою підгрупи, яка працюватиме над створенням статуту майбутньої партії і розглядатиме доцільність внесення змін до законодавства, став сам Роман Зварич, якому допомагатимуть Юрій Ключковський, Володимир Марущенко та Анатолій Ткачук. Організаційна підгрупа, до якої увійшли Олег Гуменюк, Василь Куйбіда, Олександр Новиков та Зиновій Шкутяк, відповідатиме за скликання установчого з’їзду нової партії, а також інші заходи, пов’язані зі злиттям партій на місцевому рівні.

Окрім того, за словами Зварича, на першому засіданні учасники робочої групи «неформально» обговорили проблеми, які можуть виникнути під час об’єднання». Зокрема, йшлося про «ідеологічно–програмову складову нової політичної партії». «Виявилося, що наші позиції значно ближчі, ніж дехто з журналістів припускав у своїх коментарях», — підкреслив «помаранчевий» правник.

Нагадаємо, що згідно з декларацією про об’єднання у блок «Наша Україна — Народна самооборона», майбутня єдина партія, створена на його основі, сповідуватиме національно–демократичну ідеологію.