Серця трьох без серця БЮТ

02.11.2007
Серця трьох без серця БЮТ

А Президент настійливо рекомендує... (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Блок «Наша Україна — На­родна самооборона» закінчив збирати підписи своїх народних депутатів під зобов’язанням увійти в новообраній Верховній Раді до складу фракції «НУНС» і підтримати коаліцію із БЮТ. Своїми автографами відзначилося 69 із 72 народних депутатів. За повідомленням прес–служби «Нашої України», не підписалися під зверненням секретар Ради національної безпеки та оборони Іван Плющ, один із лідерів закарпатського осередку «нашоукраїнців» Ігор Кріль і мер Мукачева Василь Петьовка.

Зла іронія долі: гіпотетична коаліція БЮТ і «НУНС» налічує 228 народних депутатів, і дистанція між меншістю та більшістю становить якраз три мандати.

У цьому повідомленні привертає увагу речення, в якому йдеться про те, що блок саме завершив збір підписів. Іншими словами, список остаточний. Попри це, «нашоукраїнці», котрі орієнтуються саме на «помаранчеву» коаліцію, сподіваються, що троє політиків таки підпишуть зобов’язання.

Ще позавчора ввечері під зобов’язанням не було підпису голови Нацбанку Володимира Стельмаха. Про це в ефірі «5–го каналу» розповів Олександр Третьяков. Він припустив, що відсутність підписів можна пояснити «об’єктивними причинами», наприклад хворобою. А Роман Зварич висловив припущення, що йдеться «про технічні аспекти, а не політичні демарші». Наступного дня виявилося, що ця «проблема» справді вирішувана.

Що ж до інших, то крок Плюща можна вважати передбачуваним. Іван Степанович віддавна, ще два роки тому, виступав за «широку» коаліцію. І зараз експерти його називають імовірним «містком» від «НУНС» до ПР. Щодо Кріля та Петьовки, то це люди з групи Віктора Балоги. Глава секретаріату Президента публічно виступав за створення «помаранчевої» коаліції, принаймні в офіційних заявах не кидав каміння в її бік. Тож із «його» людьми ще слід розібратися, в чому саме причина.

Натомість Президент Віктор Ющенко, найбезпосередніший начальник Балоги та Плюща, позавчора прямим текстом закликав УСІХ «помаранчевих» підписатися під згаданим зобов’язанням. «Я попросив би тих колег, які ще не підписали декларацію на персональному рівні, зробити це якнайшвидше», — сказав глава держави.

Насамкінець кілька слів про Юрія Єханурова — політика, який виступав за «широку» коаліцію, але підписав–таки зобов’язання ввійти в коаліцію з БЮТ. Водночас в інтерв’ю «Газєтє по–кієвскі» він заявив, що не піде в уряд Тимошенко на жодну посаду.