НОВИНИ ПЛЮС

20.10.2007

Курди закликають до переговорів

Після того як 17 жовтня парламент Туреччини дав зелене світло армії на проведення військової операції на території Курдистану на півночі Іраку, влада цього автономного регіону закликала Анкару сісти за стіл переговорів. Курди Іраку, які досі і чути не хотіли про переговори з Туреччиною, тепер стверджують у своїй заяві: «Курдська регіональна влада не бажає війни з Туреччиною, тому нікому не дозволить, щоб з контрольованих нею територій здійснювалися напади і дестабілізація Туреччини чи будь–якого іншого сусіда».

Вибори у Швейцарії

Завтра у Швейцарії пройдуть парламентські вибори. Виборча кампанія в «альпійському раю» супроводжувалася заворушеннями та звинуваченнями в расизмі. Питання чужинців особливо болюче, бо на цей час уже 1,5 з 7,5 мільйона громадян Швейцарії є вихідцями з інших країн.

Права Швейцарська народна партія, найбільша політична сила країни, за результатами опитувань, перемагає на цих виборах – їй симпатизують 27 відсотків громадян. Її виборча кампанія була майже повністю сконцентрована на питаннях еміграції та емігрантах, а країна була заповнена плакатами, на яких три білі овечки виштовхують зі Швейцарії чорну. Це при тому, що лідер партії Крістоф Блохер займає в уряді посаду міністра юстиції.

Другою за популярністю є Соціал–демократична партія з 22 відсотками підтримки виборців. Також до парламенту мусять пройти націоналістичні партії та «зелені».

Хунта пише Конституцію

Військова хунта Бірми створила комітет для розробки нової Конституції, повідомляють державі ЗМІ Бірми. Це рішення є частиною того, що бірманські генерали називають «дорожньою картою» до демократії. Розмови про створення конституційної комісії велися 14 років, але генерали призначили її лише після масових народних виступів нинішнього вересня та тиску з боку Заходу. Останній крок влади скидається на спробу заспокоїти світову громадськість, оскільки серед 54 членів новоствореної конституційної комісії немає жодного представника опозиції.

Скорочення в Бі–Бі–Сі

Понад 2,5 тисячі працівників буде звільнено з Британської телерадіомовної корпорації (Бі–Бі–Сі), щоб впродовж наступних трьох років ліквідувати бюджетний дефіцит, який уже зараз перевищує 2 млрд. фунтів стерлінгів. Про такі плани повідомив працівників генеральний директор Бі–Бі–Сі Марк Томпсон. Скорочення відбудуться головним чином у редакціях інформації та новин (400 співробітників), публіцистики (600 співробітників) та регіонального мовлення (приблизно 500 осіб). Бі–Бі–Сі поволі відходитиме від інтелектуального продукту до суто комерційного. Зокрема, як було повідомлено вчора, на дуже популярному у світі інтернет–сайті Бі–Бі–Сі з’явиться реклама. Профспілки вже заявили, що готуються до страйку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>