Українські «граблі» польських виборів

Українські «граблі» польських виборів

Завтра в Польщі відбудуться дострокові парламентські вибори. Передвиборчі розклади до болю нагадують нещодавно пережите Україною. Є затяте суперництво «помаранчевих» союзників — право­консерваторів з «Права і Справедливості» та лібералів із «Громадянської платформи». Лунали нескінченні взаємні підозри, звинувачення в соціальному популізмі, кумівстві та узурпації влади. Майже дзеркальна ситуація була і з «польським Морозом» — лідером «Самооборони» Анджеєм Леппером, котрого урядові екс­«побратими» звинуватили в більшості політичних гріхів. Подібними до українських були й безкомпромісна передвиборча агітація, безсоромні спроби спекулювати на почуттях правовірних католиків і ксенофобських інстинктах неосвічених патріотів. Та ж підміна чиновницького критерію фаховості відчуттям ліктя та упокореною лояльністю. Ті ж фрейдистські марення виборців, які самовіддано хотіли вірити у те, що розсварені «батькиреформатори» Туск із Качинськими таки «помиряться» у коаліційному екстазі. Те ж типово українське намацування післявиборчих векторів — чи то праворуч заблукати, чи загрузнути у нескінченних пошуках стабільності.
Щоправда, на відміну від нас, у Польщі є чітка поляризація партійних програм і кожен виборець може знайти в лідерах перегонів десять відмінностей. Є й момент, що відрізняє дві країни: нема побоювань, що якийсь Гжегож Підрахуй, «підбриє» відсотків із десять голосів, і внаслідок цього російська агентура в уряді виведе Польщу з НАТО чи ЄС.

Тріумф обернувся трагедією

Тріумф обернувся трагедією

Пакистанські органи безпеки попереджали, що повернення з вигнання на батьківщину колишнього прем’єр­міністра країни Беназір Бхутто може спровокувати терористичні замахи, але ніхто не очікував, що трагедія буде такою масштабною. В результаті двох вибухів поблизу автомашиниплатформи, якою Бхутто проїздила переповненими людьми вулицями міста Карачі, щонайменше 133 особи загинули та 400 отримали поранення. Бхутто, яка була мішенню цих замахів, не зазнала жодних поранень, але виглядала наляканою, тому поспішно відбула з місця трагедії до своєї резиденції в Карачі, зазначає агенція «Франс пресс».

ЄС виходить із кризи

ЄС виходить із кризи

Лідери 27 країн­членів Європейського Союзу на саміті в Лісабоні остаточно узгодили форму та зміст Договору про реформування, який стане засадничим документом Союзу та прийде на зміну Конституції ЄС, яка безславно провалилася на референдумах 2005 року у Франції та Голландії. Урочиста церемонія підписання документа про реформування ЄС відбудеться також у Лісабоні 13 грудня.

Рудоволосий символ чистоти

Рудоволосий символ чистоти

Одна з найвідоміших акторок за всю історію британського кіно, голлівудська зірка Дебора Керр, відома за ролями в таких шедеврах світового кіно, як «Звідси і до вічності» та «Кво вадіс», померла у віці 86 років. Про це повідомили вчора інформаційні агенції Великої Британії. Керр віддавна потерпала від хвороби Паркінсона.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики