Маринович став президентом

11.10.2007

10–річчя створення Інституту релігії і суспільства Українського католицького університету відзначили цілковито в наукових традиціях — семінаром «Релігія та суспільство в Україні та світі». На урочистість до Львова зібралися відомі фахівці у галузі релігійної свободи та міжрелігійних стосунків. Це й не дивно, адже цей інститут (як підрозділ ВНЗ із репутацією найдемократичнішого й наймодернішого в Україні) досліджує і популяризує суспільне вчення Церкви, ідею релігійної свободи та міжрелігійний діалог.

Започаткований у 1997–му, в нелегких умовах, інститут вистояв і набув суспільного резонансу. «Поєднання релігійного і суспільного для мене є дуже природним, — пояснює Мирослав Маринович. — Тема прав людини має, на мій погляд, євангельське коріння. Для багатьох людей генеза прав людини бере початок від французької революції, та я це ставлю під великий сумнів. То лише етап розвитку цих прав. А починалося все з формули «Люби ближнього свого». Отож інститут допомагає громадським інституціям засвоїти церковний досвід служіння людям, а духовенству — підтримувати тісний зв’язок із суспільством. Серед дослідницьких тем інституту, зокрема, — аналіз сучасного стану посткомуністичного суспільства.

Щороку інститут організовує у Львові конференції та семінари, що об’єднують студентів з усієї України, мирян, провідних релігійних діячів і науковців. Одне з улюблених занять працівників ІРС — участь в юдео–християнському та християнсько–мусульманському діалогах. На думку ректора УКУ Бориса Гудзяка, інститут із перших своїх днів став віддзеркаленням особистих якостей свого засновника: «Мирослав Маринович відомий в Україні своєю принциповістю, за яку він заплатив 10 роками ув’язнення і водночас готовністю шукати здорового компромісу, єднати і примирювати».

Мабуть, найяскравіше дітище інституту — це веб–портал «Релігійно–інформаційна служба України» (РІСУ), що існує в кількох мовних версіях і упродовж шести років цілеспрямовано сіє зерна толерантності. Звідси світ черпає головні відомості про релігійне життя сповідників різних віровизнань в Україні, про стосунки держави і Церкви, про історію і сьогодення церков київської традиції. «Я оцінюю нашу працю, виходячи з того, що можуть зробити 4—5 людей. Стільки осіб здатні робити фантастично багато. Неправда, що для покращення нашого життя мусить щось робити лише Президент, а ми всі маємо пасивно очікувати. Кожен із нас може й повинен діяти», — переконаний пан Маринович.

На ювілейному святкуванні ректор УКУ доктор Борис Гудзяк повідомив сенсацію дня: засновник і директор ІРС Мирослав Маринович передає керівництво інститутом Лесі Коваленко — генеральному секретарю української комісії «Справедливість і мир», першій в Україні жінці, яка захистила докторат із церковного права. За словами ректора, це надзвичайно важливо — «вміти і мати кому передати свою працю та ідеї». Завідувач відділу релігійних процесів в Україні Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович раділа, що «обличчя інституту стане більш жіночим», а також висловила сподівання, що інститут переросте рамки регіону і стане всеукраїнським, подаючи християнську точку зору на суспільні явища. Пані Леся зазначила, що основними засадами залишатимуться свобода й відповідальність: відкритість у виборі будь–яких тем, що хвилюють сучасне суспільство, та відповідальність за повноцінне дослідження цих тем.

Мирослав Маринович залишається першим проректором університету і почесним президентом ІРС. «Я хотів би, щоб університет максимально сприяв реалізації наукових задумів Мирослава Мариновича, в осмисленні української дійсності з різних точок зору, — каже доктор Гудзяк. — Я навіть тішуся, що він тепер буде звільнений від адміністративних обов’язків, щоб бути більше мислителем, тонким аналітиком і совістю не лише нашого університету, а й християнської спільноти і всієї України».

Маріанна КУЗАН