Все вільно і прозоро, але зі списками — біда

02.10.2007

Згідно з даними Центрвиборчкому, до України на перегони–2007 прибуло понад 70 іноземних спостерігачів. Голова місії ENEMO (Європейської мережі спостерігачів за виборами) Пітер Новотні зазначив, що його «посольство» вкрай стурбоване низькою якістю виборчих списків. ENEMO підготувала звіт, де ретельно занотувала всі випадки «двійництва». У цифрах порушення виглядають так: 94 тисячі двійників у Харкові; 3,6 тисячі померлих осіб у Кіровоградській області; 15 тисяч двійників у Києві; 16 тисяч — у Дніпропетровську; 2 тисячі — в Донецьку, 700 — у Рівному.

До речі, вітчизняні контролери волевиявлення — зокрема Комітет виборців України — погоджуються з тим, що ситуація зі списками виборців цьогоріч була «критична». Загалом, порахував КВУ, через помилки у списках 30 вересня не змогли проголосувати 570 тисяч громадян України. Крім того, зауважують КВУшники, ці вибори характеризувалися дуже низькою фаховою підготовкою членів місцевих виборчкомів.

Натомість російські спостерігачі у Севастополі схвально відгукнулися про проведення дострокового голосування. Представник Міжнародної організації «За справедливі вибори» Сергій Лазарєв повідомив, що він побував на 12 дільницях міста і «загальне враження позитивне». За словами Лазарєва, «є, звичайно, деякі нюанси, які носять більшою мірою процедурний характер, тобто пов’язані не з виконанням функціональних обов’язків членів комісій, а з технічною оснащеністю тих приміщень, які надані для роботи дільничних комісій».

Риску під оцінками українських виборів підбила голова місії ОБСЄ в Україні Тоне Тінгсгард. Вона назвала процес голосування «прозорим» та «відкритим», а самі вибори — «конкурентними». Щоправда, на їх проведення негативно вплинули деякі новації у виборчому законодавстві, але тут уже «слово за політиками», — зазначила пані Тінгсгард.