Не гальмуй, підрахуй!

02.10.2007
Не гальмуй, підрахуй!

Не всі комісії вчора поспішали рахувати. (Фото Рейтер.)

Вчора по обіді Центральна виборча комісія вже мала у своєму розпорядженні три чверті електронних протоколів із виборчих дільниць. Це насамперед свідчить про те, що підрахунок голосів вівся оперативно і загалом без збоїв. А отже, вже до вечора кількість оброблених протоколів мала сягнути ста відсотків.


Є живі — є проблеми

Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал виглядав задоволеним. «Моя особиста думка така, що ці вибори відбулися відповідно до закону і були демократичними, всі процедури голосування належно виконані», — підкреслив Шаповал. Він додав, що були порушення та недоліки, але «важко уявити вибори, де нема проблем, бо тут голосують живі люди».

Але одна справа — голосування, а інша — те, як підраховують голоси. Рекордсменом став 69–й територіальний округ на Житомирщині із центром у Новограді–Волинському. Звідти надійшов перший електронний протокол.

Водночас антирекорд учорашнього дня належить 29–му округу, це Дніпропетровськ. Звідти тривалий час узагалі не надходили жодні дані. Заступниця голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна заявила на брифінгу, що глава окружкому обіцяв надати інформацію після того, як отримає дані зі всіх дільниць у своєму окрузі. На уточнююче запитання, чи допустимо це, Усенко–Чорна лаконічно відповіла: «Це ненормально». Пізніше дані з Дніпропетровська таки потекли дротами інформаційно–аналітичної системи «Вибори». Однак станом на 16.30 із 29–го округу надійшла інформація тільки про 20% протоколів.

Гальмування в окружних і дільничних комісіях не дозволяли встановити достеменний відсоток явки. За тими даними, які в 14.00 у ЦВК оприлюднила Усенко–Чорна, на виборах проголосувало 62,41% виборців. «Така явка є традиційною, — відзначила Жанна Іванівна, — і досить високою як для позачергових виборів».

Фальсифікаціям — ні, махінаціям — ні

Загалом на Західній Україні підрахунок голосів вівся швидше, тоді як на Східній члени комісій явно гальмували. Найповільнішими були Донецька, Луганська, Одеська області та Крим. До обіду окреслилися чотири «штрафних» округи, звідки дані почали надходити найпізніше: окрім 29–го, також 41–й і 44–й (Донеччина) і 205–й (Черкащина).

Реакція «помаранчевих» — підозри в фальсифікаціях. Подібні дивацтва творилися й на президентських виборах у 2004 році. Тоді на дільницях теж притримували дані, теж не подавали дані про явку з тим, аби потім її «підмалювати».

Жанна–Усенко Чорна з цього приводу заявила: «У мене особисто це викликає занепокоєння. Справді, щільність населення та виборців на дільницю там більш концентрована, проте це не може впливати на роботу комісій таким чином, щоб дільниці на Східній Україні подекуди вдвічі відставали від західних».

Президент Віктор Ющенко теж висловив стурбованість процесом підрахунку голосів. «Цей процес має ознаки затягування», — заявив глава держави. Він попросив пояснень від Центрвиборчкому та Генпрокуратури і дав доручення розпочати розслідування причин і обставин затримки. «Фальсифікатори будуть покарані, — наголосив Ющенко. — Не випробовуйте закон та й власну долю. Справжню позицію виборців не вдасться підмінити».

У Блоці Тимошенко теж висловили підозри щодо можливих фальсифікацій. Керівник штабу БЮТ Олександр Турчинов припустив, що протоколи спеціально притримуються, аби підмалювати результати Соціалістичній партії, яка вчора балансувала на межі 3–відсоткового бар’єра. Турчинов обіцяв, що БЮТ оскаржуватиме результати на «сумнівних» дільницях.

Насамкінець відзначимо, що ті дані, які вчора динамічно вивішувалися на інтернет–сторінці ЦВК, базувалися на електронних протоколах. Остаточні результати голосування встановлюються на основі паперових документів із підписами та печатками. Вчора ввечері у Центрвиборчкомі чекали перших гостей із «живими» протоколами.

Для встановлення остаточних результатів виборів Центральній виборчій комісії відводиться два тижні. Максимум, скільки доведеться чекати, — до 15 жовтня.