Майже в «яблучко»

02.10.2007
Майже в «яблучко»

Дострокові парламентські вибори, здається, повернули соціологам їхнє реноме. В
2004–му, як ми пам’ятаємо, на деяких організаторів екзит–полів було чимало нарікань. Однак зараз у це вже немає сенсу заглиблюватись. Головне те, що о 22–й годині 30 вересня 2007 року різні науковці представили дані опитувань, які майже збігалися. Відмінності у цифрах були не настільки суттєві, аби поставити під сумнів чиїсь професіоналізм та об’єктивність.

Отже, за даними «Національного екзит–полу—2007» (організованого фондом «Демократичні ініціативи» та Міжнародним інститутом соціології ім. Разумкова), лідером виборів стала Партія регіонів з результатом у 35,2% від загальної кількості респондентів. За ПР ідуть БЮТ — 31,5%; «НУНС» — 13,4%; КПУ — 5,1%; Блок Литвина — 3,7%; СПУ — 2,5. Усього «Національний екзит–пол–2007» охопив 15 тисяч осіб.

Екзит–пол під назвою «Соціовимір­—2007» (організатори: Центр соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір», Міжнародний інститут демократій та Інститут соціальних технологій; замовники: Міжнародна громадська організація українців «Четверта хвиля»; кількість опитаних — 20 тисяч виборців) дав такі цифри: ПР — 33,9%; БЮТ — 32,5%; «НУНС» — 14,7%; КПУ — 4,4%; Блок Литвина — 4,0%; СПУ — 2,4%.

Третій — «Український екзит–пол» було проведено на замовлення телеканалу ICTV. Це опитування охопило чи не найбільшу кількість респондентів. Принаймні, за словами його організаторів, в акції взяли участь 47 тисяч громадян. Голоси на виході з дільниць рахували представники двох американських (Public Strategies та PSB), а також однієї європейської (TNS Sofres) компаній. Їхні спільні зусилля дали у підсумку ось який результат: ПР — 34,9%; БЮТ — 32,4%; НУНС — 14,1%; КПУ — 4,5%; Блок Литвина — 3,8; СПУ — 2,1%.

Політичні партії також не стояли осторонь загальної «екзит–польної» хвилі. Дані власних опитувань обіцяв презентувати БЮТ, але, очевидно, на радощах забув це зробити. Що ж стосується Партії регіонів, то екзит–пол на її замовлення провела фірма Research&Branding Group (колишня назва — Донецький інформаційно–аналітичний центр). І хоч це опитування зафіксувало, природно, найвищий рейтинг ПР (36%), навіть тут розстановка основних сил істотно не відрізняється від даних, представлених іншими соціологами. На другому місці — БЮТ (30%), на третьому — НУНС (13,7%), далі — КПУ (5,5%), Блок Литвина (4%) та СПУ (1%).

Найбільш боляче результати опитувань вдарили, зрозуміло, по Соцпартії. І хоча всі організатори екзит–полів підписали СПУ невтішний вирок, інформація з ЦВК, мабуть, змусила соціалістів сподіватися на диво. Процентний стовпчик СПУ вчора то доростав до планки у 3%, то ховався під прохідний бар’єр. «УМ» попросила прокоментувати ситуацію одного з авторів «Національного екзит–полу» — наукового керівника Фонду «Демократичні ініціативи» Ірину Бекешкіну. Вона нагадала, що на момент розмови (вчора в обід) не були отримані всі дані зі сходу України. «Тяжко сказати щось про регіони, де панують «Регіони». Тим паче коли йдеться про такі малі величини. Хоча вчора я чесно припускала, що соціалісти мають шанс...» — зазначила Бекешкіна. Адже похибка екзит–полу — 0,5%.