«Ура! Все добре!»

02.10.2007
«Ура! Все добре!»

За підсумками дострокових парламентських виборів, правлячу коаліцію мають формувати БЮТ — Юлія Тимошенко та «НУНС» — Юрій Луценко. (Фото Рейтер.)

БЮТ: бенкет 5*

По–багатому обставив Блок Тимошенко святкування своєї перемоги на виборах. Журналістів та інших гостей БЮТівці приймали в недавно відкритому п’ятизірковому готелі «Хайятт», що виходить вікнами на Софійський собор. Вельми символічно в церковне свято Віри, Надії й Любові та їхньої матері Софії. Саме ця «точка» в ніч виборів була найбільш відвідуваною й «гарячою». Зрежисоване шоу було слабенько, але цей недолік компенсувався суперовим антуражем. Перед входом до правого крила модернового, підсвіченого готелю була простелена червона килимова доріжка — ну просто як у Каннах, кожному зареєстрованому видавали подарунковий набір, до якого, крім різних сувенірних дрібничок, входили по дві футболки з символікою БЮТ, кепка і навіть бінокль — такі роздавали на мітингах, щоб Юлю краще було видно здалеку. Навколо — тьма телевізорів, але по них транслюють зовсім не телепрограми, а картинки з виборчого туру Тимошенко.

Ще на першому поверсі гостей зустрічав міцний фаст–фудівський запах — запорука того, що й на виборах–2007 тут годуватимуть, як годували на виборах–2006. Але цього разу меню перевершило всі очікування: крім солодощів, шампанського та різних сортів вин пригощали величезною ожиною, малиною, порічками, в необмежених кількостях подавали рагу, тушковане м’ясо з кедровими горіхами, гарячі салати, вареники тощо. Залишилося нез’ясованим, чи повністю за цю розкіш платили Губський і Абдуллін, чи в організації такого мегафуршету «тимошенківцям» посприяли власники концерну «ІСД» Тарута й Гайдук, яким належить також і «Хайятт» і які дуже не проти мати гарні стосунки з майбутнім Прем’єр–міністром.

Оголошення результатів екзит–полів у «Хайятті» зустріли неоднозначно. З одного боку, майже 33% голосів — це справді схоже на реалізацію найсміливіших планів Тимошенко, тож аплодисментів, захоплених вигуків та обіймів не бракувало. З іншого боку — ще не відомо, яким буде остаточний вердикт ЦВК і як зрештою складеться пазл правлячої коаліції. Тому керівник штабу БЮТ Олександр Турчинов зберігав зумисне суворий вигляд і навіть притлумлював порив деяких своїх впливових соратників, котрі сновигали по конференц–залах готелю з вигуками «Ми їх порвали!». Женя Тимошенко в джинсовій сукні у супроводі Шона Карра російською мовою з не надто гламурним дніпропетровським акцентом обіцяє інтерв’юерам чергувати тут всю ніч і пильнувати вибір народу.

Сама Юля прибула після 23.00. Її зустрічі на червоному килимі могла позаздрити будь–яка Джулія Робертс. По дорозі на прес–конференцію Тимошенко встигла перевдягтися у простий напівпрозорий білий светр із червоним серцем на лівій груді та логотипом блоку на правому рукаві. На подіум лідерка зійшла під звуки одного з гімнів Майдану–2004 — пісні у виконанні Оксани Білозір та Олександра Єгорова «Бачу колір сонця».

Раз по раз вона вставляла у свою промову характерне «хі–хі», що свідчило про неабияке задоволення та емоційну накрученість. Супроти протокольних норм, на подіум піднявся глава міжнародного департаменту БЮТ Григорій Немиря, який перебив лідерку і вручив їй телефон: Юлі дзвонив, аби привітати з перемогою, президент Грузії Михаїл Саакашвілі, який у цьому сенсі випередив навіть свого колегу Ющенка і лідерів «НУНС». Говорив він, до речі, української мовою. Під час цієї мізансцени «іменинниця» розпливалася в посмішці найбільше.

Попри кулуарну настороженість своїх соратників, у публічній промові Тимошенко подала перемогу «помаранчевої» коаліції як доконаний факт. Емоції просто розпирали леді Ю. Серед її реплік не бракувало й таких як: «Ура! Все добре!».

Уже наступного дня, тобто в понеділок, вона зібралася іти до Президента Ющенка, щоб домовлятися про технічні моменти оформлення цієї коаліції. Водночас уночі на 1 жовтня ще не йшлося, кому конкретно яка посада і який блок відійде в уряді Тимошенко–2.

Близько опівночі в «Хайятт» прибув Юрій Луценко, який презентував пані Юлії від «Нашої України — Народної самооборони» розкішний букет білих троянд, підкресливши, що вони — без шипів, і довівши це енергійними рухами стиснутого кулака по стеблах. Колега розцілував переможницю тричі: спочатку — в руку, потім — у щоку, і ще раз — туди ж, «на біс», коли тележурналісти попросили повторити для кращої картинки. «Добре, що не «горько»!» — потішилася Юля.

Висловивши взаємне задоволення з того, що демократичні сили перемогли, лідери «НУНС» і БЮТ запевнили, що дотримаються всіх раніше укладених між ними домовленостей. На запитання ж про те, чи братимуть вони в коаліцію ще когось (Литвина, наприклад), Тимошенко порадила: «Давайте побачимо ще когось, крім трьох (основних) політичних сил, в парламенті. Пощупаємо, що це все реально, що ніякого обману в цьому немає, тоді, безумовно, ми будемо думати і вести переговори».

А того, що коаліція може бути інакшою, ніж у форматі БЮТ плюс «НУНС», двоє Ю навіть не припускають. «Якщо ви таки станете Прем’єром, то чи буде реприватизація?» — поцікавився в Юлі хтось із іноземних журналістів. «Давайте не будемо говорити слово «якщо», — відрубав Луценко. «І слово «реприватизація» давайте не будемо говорити, — додала Тимошенко. — І що ж тоді залишається від вашого питання?».

«НУНС»: без помпи й особливих емоцій

На цих виборах «Наша Україна» вирішила влаштувати поствиборчий «марафон» не у звичному для себе Будинку культури Києво–Могилянської академії, що на Подолі, а в Українському домі. За деякими даними, тут спочатку планував приймати пресу і БЮТ, але зрештою керівництво установи схилилося до президентського блоку. Така дислокація має свою перевагу: на випадок наступних вуличних акцій плацдармом «НУНС» буде Європейська площа, зайнята помаранчевою сценою ще ввечері 30 вересня.

Позавчора, щоправда, «живого» концерту рок–гуртів чи якихось виступів на цій сцені, винесеній на ґанок перед Українським домом, почути не довелося. Та й у приміщенні було не надто весело — на відміну від виборів–2004 та 2006. Усе–таки «Наша Україна — Народна самооборона» очікувала для себе більших відсотків. О десятій годині, коли стали відомі дані екзит–полів, а робітники ще закінчували напинати на фасаді величезний жовтогарячий банер із написом «Закон один для всіх», В’ячеслав Кириленко фактично відмовився від коментаря журналістам, а один зі штабістів Ігор Жданов відзначив лише, що екзит–поли — це дієвий інструмент громадського контролю, однак варто все ж почекати офіційних результатів.

Запланованого спільного виходу першої п’ятірки «НУНС» до журналістів так і не було. Виходили по одному, та й то не всі. Близько півночі дали короткі брифінги Луценко й Кириленко. Поруч роздає коментарі спонсор «Самооборони» Давид Жванія. Загальний висновок: головне, що перемагає «помаранчева» коаліція, Тимошенко — Прем’єр, сварок, як торік, не буде, але цю спільну перемогу ще треба відстояти. У коментарях «оф–рекордз» дехто нарікає на невдалу рекламну стратегію, запропоновану «Нашій Україні — Народній самообороні» американськими політтехнологами.

Щодо пана Кириленка, то кореспонденти «УМ» за півгодини до цього перестріли його, вельми спокійного, на темних східцях біля бічного входу до Українського дому. У менш офіційній обстановці лідер партії «Наша Україна» був більш відкритим (його інтерв’ю див. нижче).

Розходилися рано — невдовзі по другій годині.

Партія регіонів: нічого на дзеркало нарікати

У штабі «регіоналів», які, за даними екзит–полів, нібито набирали найбільше голосів, настрій був геть не переможний. Щоправда, керівні особи ПР намагалися не показувати свого незадоволення результатом і демонструвати оптимізм. «Пам’ятаєте, Джон Керрі вже о 6–й годині «був» президентом США? І пам’ятаєте, чим це закінчилося», — нагадав керівник партійного штабу Борис Колесников, порадивши особливо на результати екзит–полів не зважати. Не відставали від нього й інші спікери ПР — Богословська, Коновалюк тощо. «Натякають, що до ранку на Донеччині в кожну урну по сотні «мертвих душ» навкидають», — «розшифровували» журналісти.

А «регіональні» лідери тим часом нагадували, що перемагають не кількістю (голосів), а якістю — формуванням коаліції. «Ми — як переможці цих виборів (а я впевнений в тому, що ми перемогли з добрим результатом), маємо право формувати коаліцію», — нагадав похмурий Віктор Янукович, висловивши задоволення з приводу того, що народ підтримав політику Партії регіонів, яка цілий рік була при владі. І пообіцяв запрошувати до переговорів про створення коаліції «всі партії, які подолали тривідсотковий бар’єр».

З огляду на настрій, на запитання представників ЗМІ чинний Прем’єр–міністр вирішив не відповідати. Але одна журналістка таки встигла поцікавитися: «Вікторе Федоровичу, якщо ви перемогли, то чому ви такий похмурий?» — «А ви на себе в дзеркало подивіться», — зло «порадив» Янукович.

 

ЦИТАТИ

Головні тези, озвучені в ніч виборів Юлією Тимошенко:

— Домовленості з «Нашою Україною» щодо створення коаліції й розподілу місць в уряді залишаються в силі. Демократичні сили перемогли на виборах утретє поспіль, навчилися на минулих помилках і цього разу свою перемогу вже нікому не віддадуть.

Головні тези, озвучені в ніч виборів Юрієм Луценком:

— Коаліції «НУНС» із Блоком Тимошенко немає альтернативи. І навіть нашестя марсіан не завадить ЦВК визнати той факт, що демократичні сили перемогли.