Нитка Аріадни для «нашого цвіту по всьому світу»

29.09.2007

 

Коли вітри долі відносять тебе далеко від рідної землі, дуже важливо знайти ту нитку Аріадни, яка пов’язувала б із Батьківщиною. Здається, саме така нитка привела нас до Греції на ІІ Форум української діаспори. Його метою було встановлення тісної співпраці української громади Греції з Україною, а також нашою діаспорою в інших країнах. Форум проходив у містечку Мармарі, що на острові Евія — одному із найбільших грецьких островів.

Серед півтори сотні делегатів із десяти країн переважали журналісти. Чи не найбільший інтерес на форумі викликали засідання асоціації україномовних журналістів «РУНЕмедіа». Провідна тема — як розширити медіа­простір для українських громадян, котрі мешкають у країнах Європи та Америки, наповнити українським змістом. Відтак журналісти «РУНЕмедіа» запропонували створити інтернет­радіо для закордонних українців. Ідею підтримали викладачі й студенти Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

У рамках Форуму проводилися «круглі столи» з розвитку новітньої історії України, української мови та літератури. Рефреном лунала думка про те, що українцям за кордоном (і, зокрема, в Греції) катастрофічно не вистачає українських підручників, художньої літератури тощо. При більшості посольств немає українських шкіл, в яких могли б навчатися рідної мови діти й онуки вихідців з України. За такої ситуації малеча змушена відвідувати російські школи. Тому й не дивно, що більшість дітей та молоді закордонного українства або зовсім не знають рідної мови, або володіють нею недостатньо.

На пресконференції в рамках форуму колишній Президент України Леонід Кравчук, гість форуму, наголосив на необхідності спеціальної програми розвитку української діаспори. Однак сьогодні розробка подібної програми є нереальною, зауважив він, оскільки Україна та її громадяни втягнуті у постійну політичну боротьбу, а влада є недалекоглядною та непрофесійною.

На завершення форуму відбувся вечір українсько­грецької музики й танцю. Приємно було почути українську мову також із вуст репатрійованих з України греків, які колись проживали в Маріуполі й досі зберегли до України шанобливе ставлення.

Як зауважила президент товариства «Українсько­грецька думка» Галина Маслюк, є всі підстави стверджувати, що зібрання української діаспори стало традиційним, як, власне, і місце зустрічі українства на острові Евія.

Юрій ЄЛІСОВЕНКО, Майя НАГОРНЯК

Евія — Київ

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>