НОВИНИ ПЛЮС

29.09.2007

Політики «відтягнулися» востаннє

Учора був останній день перед виборами, коли дозволена агітація. Блок «Наша Україна — Народна самооборона» з нагоди завершення свого всеукраїнського передвиборчого туру блоку вдень провів на Європейській площі у Києві акцію «Парламенту — пропрезидентську більшість». Блок Юлії Тимошенко о 18:30 на Софійському майдані проводив молебень за Україну. А ввечері у Києві, Сімферополі, Донецьку, Харкові, Дніпропетровську, Одесі і Кіровограді відбувся гала–концерт «Я люблю тебе, Україно». Окрім численних популярних і не дуже гуртів та виконавців, на сценах акції виступали лідери Партії регіонів, яка, власне, цей захід і влаштувала.

Демократичний уряд уже майже має програму

Уже найближчими днями експертна група завершить роботу над програмою дій майбутнього уряду, який сформують демократичні сили у разі своєї перемоги на виборах. Про це повідомив голова секретаріату Президента Віктор Балога. Він зазначив, що ця програма «має враховувати пріоритети, які окреслив глава держави на зустрічі з Юлією Тимошенко 27 вересня».

Ющенко зустрівся із спостерігачами...

Президент докладе всіх зусиль, щоб дострокові вибори до Верховної Ради 30 вересня відбулися демократично, чесно і відкрито. У цьому Віктор Ющенко запевнив керівників місій міжнародних спостерігачів (від ОБСЄ, ПАРЄ, ПА НАТО, Європарламенту тощо), зустріч із якими провів учора. Глава держави висловив міжнародним спостерігачам вдячність за високу та достойну місію, мета якої — гарантування проведення чесних та демократичних виборів у нашій дер­жаві. Зі свого боку, керівники місій також висловили сподівання на демократичність і прозорість виборів до Верховної Ради.

...і Януковичем

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович позавчора мав зустріч із Президентом, на якій вони розмовляли про те, як не допустити громадянського протистояння і стабілізувати ситуацію після парламентських виборів. Як розповів журналістам учора в Донецьку сам Янукович, у розмові з Віктором Ющенком вони дійшли згоди в тому, що «повинні нести солідарну відповідальність» за результати виборів.

Кампанія прозора, а ЦВК працювала погано

Кампанія з виборів до Верховної Ради пройшла як вільна, конкурентна та прозора, за винятком демонстративної агітації посадовими особами всіх рівнів за різні політичні сили, яка, втім, не мала суттєвого впливу на результати виборчої кампанії. Такими є висновки Комітету виборців України, оприлюднені у звіті організації. Водночас КВУ наголошує на доволі низькій якості організації виборчого процесу — насамперед це стосується складання списків виборців та організації роботи дільничних виборчих комісій. Роботу ЦВК Комітет виборців оцінює як незадовільну.

Президент поставив уряд на місце

Президент Віктор Ющенко своїм указом зупинив дію розпорядження Кабінету Міністрів про звільнення з посади заступника міністра оборони Володимира Терещенка. Глава держави також звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо конституційності відповідного розпорядження Кабміну.