Ви не проголосуєте, якщо...

29.09.2007
Ви не проголосуєте, якщо...

Про потребу заповнити «картку обліку» в аеропортах нагадували постійно. (Данила ІВАНІВА.)

...якщо вас не буде у списку

Закон передбачає, що винятковою підставою для видачі бюлетеня в день голосування на дострокових виборах–2007 є список виборців. А точніше — ім’я громадянина в реєстрі. Сьогодні списки виборців уже закриті. Якщо громадянина не внесли у список або якщо в його даних допущено грубі помилки — він не зможе відстояти своє право на голос ані в окружкомі, ані в суді. Такі залізні норми встановив законодавець — Верховна Рада.

Слід було перевірятися у списках виборців раніше. Звичайно, короткі терміни кампанії скоротили час для контролю. І це ще одна причина, чому не всі люди встигли сходити до дільничних комісій на «діагностику» списків.

Утім навіть самі комісії не вкладаються в графіки. Із багатьох регіонів України надходить інформація, що до списків виборців не встигли внести ті дані, які передали з паспортних столів та з Держприкордонслужби в останній момент. Однак комісії обіцяють впоратися з цією проблемою до неділі.

А от декому пощастить незаслужено. Їх називають «мертвими душами»: йдеться про осіб, яких буде внесено до списків із фальшивими даними — буває, впишуть неіснуючий дім, буває, додадуть померлих. Учора із Макіївки, що на Донеччині, подзвонив читач «УМ» і поскаржився: до його будинку приписали якогось «лівого» виборця. «У сусіда теж приписали. Вийшло, що на два подвір’я є дві зайві людини, — відзначає чоловік. — Думаю, в масштабах усього Донбасу ця цифра буде дуже великою».

Аби уникнути подібної ситуації, також потрібно було йти на дільницю звіряти списки. Але сьогодні вже пізно.

За даними Комітету виборців України, через недоліки в списках не зможе проголосувати близько мільйона виборців. Ще стільки ж — «мертві душі» та двійники. Однак дехто із причетних осіб стверджує, що ці цифри перебільшені. Принаймні такою оцінкою поділився з «УМ» представник «помаранчевого» табору в ЦВК.

...якщо ви позавчора були за кордоном

Цього року парламентарії внесли у закон драконівську норму, яка примусила Держприкордонслужбу реєструвати виїзди та в’їзди виборців за кордон. Того, хто за три дні до виборів не повернувся в Україну, просто викреслили зі списків. Якщо українець в’їхав у державу, скажімо, вчора — він утратив свій голос. Якщо врахувати, що кожного вересневого дня кордон перетинає більше ста тисяч осіб, то за три дні збирається велетенське число «аутсайдерів».

А буває ще гірше. Навіть деякі виборці, що вчасно повернулися в Україну, випали зі списків. Наприклад, на Закарпатті (ця невеличка область межує із рекордною кількістю країн — чотирма) аж 50 тисяч осіб виключені з виборчих списків через недбалість прикордонників. Виявилося, що вони реєстрували виїзд за кордон, але не стежили за поверненням. Про це агенції УНІАН повідомило джерело в закарпатському управлінні СБУ.

Драконівська норма потрапила в закон через фобії певних політичних сил (не будемо тицяти пальцями, бо це можуть розцінити як агітацію, яка, як відомо, вже заборонена). Ці сили вважають, буцімто половина дорослого населення Західної України перебуває на заробітках за кордоном, а інша половина голосує їхніми паспортами.

Норма про виборців–мігрантів наштовхнулася на критику громадських організацій і «помаранчевих» політиків на чолі з Президентом. Глава держави направив скаргу в Конституційний Суд для скасування цієї норми як неконституційної. КС міг у прискореному режимі розглянути справу, однак вирішив не напружуватися.

«Просякнутий конфліктами та корупційними скандалами, Конституційний Суд потребує невідкладного оздоровлення, — прокоментував безініціативність КС заступник глави секретаріату Президента Ігор Пукшин. — Одним із таких реанімаційних заходів мало б стати відкликання усіх суддів КС тими органами влади, які їх призначали. Це варто зробити одразу після виборів 30 вересня».

...якщо ви не повернулися до місця реєстрації

Ще одна новація цих виборів — неможливість проголосувати за відкріпними посвідченнями. Верховна Рада скасувала таку можливість для дострокових виборів. Утім ця норма теж виглядає недемократичною. «Я вважаю, що громадянин повинен мати спосіб проголосувати не за місцем реєстрації, — зазначила в коментарі «УМ» заступниця голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна. — Замість скасовувати варто було встановити дієвий контроль за голосуванням відкріпними посвідченнями». Жанна Іванівна нагадує про спосіб контролю на минулих виборах: у територіальному окрузі виділялася тільки одна дільниця для голосування «відкріпників».

Отож тим виборцям, які працюють чи навчаються в іншому місті, треба повертатися до рідної домівки, аби проголосувати. Цікавий факт: позавчора, коли кореспондент «УМ» стояв у черзі по залізничні квитки додому, четверо з п’яти осіб збиралися їхати з Києва також на Захід. Вони не приховували, що їдуть голосувати. Тобто «західняки» активніші.

Серед тих, хто не зможе проголосувати через відсутність відкріпних посвідчень, будуть спостерігачі. Наприклад, якщо людина поїхала із Чорткова наглядати за голосуванням у Єнакієве, то вона не зможе скористатися своїм конституційним правом у жодному разі.

На минулих виборах за відкріпними посвідченнями проголосувало 16 тисяч осіб. Щоправда, приблизно стільки ж не змогли скористатися «відкріпними», бо забули зареєструватися в окружкомах.

...якщо не маєте документа

Для того щоб проголосувати, треба пред’явити на дільниці документ, який посвідчуватиме особу виборця. Більшість громадян голосуватимуть, користуючись внутрішнім паспортом України. Для виняткових випадків використовуються інші документи: тимчасове посвідчення громадянина, військовий квиток, картку установи кримінально–виконавчої системи, закордонний паспорт, дипломатичний паспорт; службовий паспорт, посвідчення особи моряка.

Ті, хто недавно відсвяткував 25 або 45 років, можуть зітхнути з полегшенням. Як відомо, в цьому віці громадяни мають прийти у паспортний стіл, щоб вклеїти свіжу фотографію. Інакше паспорт буде недійсним. Утім ЦВК ухвалила роз’яснення, яким дозволила видавати бюлетені людям із такою халепою.

Дільниці мають бути відчинені з 7.00 до 22.00.