«Кучмізм» на іменини

29.09.2007

Чи не вперше після 2004 року поява Леоніда Кучми на публіці спричинила прояви масового протесту. У вівторок екс–Президент прибув до Одеси на день народження Сергія Гриневецького — екс–«губернатора», учасника скандально відомого форуму сепаратистів у Сіверськодонецьку, а нині — одного зі «списочників» Блоку Литвина». Біля будинку готелю «Лондонський» Кучму зустріли пікетами і скандуванням «Ганьба!».

Одеситам є що згадати колишньому главі держави. Пікетувальники нагадують: саме з його волі судова гілка влади познущалася над волевиявленням городян у 1998 році. Обраний абсолютною більшістю одеситів на посаду мера Едуард Гурвіц тоді не зміг стати до виконання покладених на нього обов’язків, і місту нав’язали Руслана Боделана (того самого, котрий досі ховається від правосуддя в Росії). В Одесі тоді правив криміналітет, хоча номінально це називалося «прямим президентським правлінням». Жертвами стали відповідальні працівники муніципалітету Сергій Варламов і Ігор Свобода. Тіло першого вдалося знайти тільки після перемоги Помаранчевої революції і радикальних кадрових змін у правоохоронних органах, а Свободу родичі не мають можливості поховати й досі. Замовники цих резонансних убивств досі не відповіли за скоєне.

Не відповів за дії й Леонід Кучма. Його сумнозвісний Указ про запровадження в Одесі прямого президентського правління визнаний нинішнім главою держави таким, який порушував конституційні права громадян на власний вибір.

«Це не передвиборча акція. Це голос звичайних одеситів, на права яких свого часу наплював Леонід Кучма », — каже Олександр, один із маніфестантів.

Екс–Президента супроводжували «ганебними» гаслами і на Приморському бульварі, і вже в аеропорту.

До речі, за словами очевидців, через те, що пан Кучма і деякі особи з його супроводу перебували в стані сильного алкогольного сп’яніння, чартерний рейс «Одеса–Київ» суттєво затримався.

Ігор СТОЛЯРОВ