Президент має право

29.09.2007

Президент має право брати участь у передвиборчій агітації, а Центральна виборча комісія перевищила свої повноваження. Таким є висновок Окружного адміністративного суду столиці, який скасував постанову ЦВК, видану 21 вересня.

Нагадаємо, тоді Центрвибор­чком задовольнив скаргу Соціалістичної партії, якій не сподобалося, що Віктор Ющенко закликає голосувати за блок «Наша Україна — Народна самооборона». ЦВК фактично заборонила Президентові брати участь у виборчому процесі, зазначивши, що його дії «не відповідають вимогам закону» і «несумісні зі статусом глави держави».

У відповідь на це Ющенко порадив Центрвиборчкому не політизувати свою роботу і підкреслив: у Конституції ніде не сказано, що глава держави перебуває поза політичним процесом. А блок «НУНС» подав адміністративний позов щодо рішення ЦВК до Київського окружного адміністративного суду. Служителі Феміди винесли вердикт: постанову Центральної виборчої комісії щодо заборони Президенту проводити передвиборчу агітацію скасувати. Як сказано в рішенні суду, ухвалюючи таку постанову, ЦВК перевищила свої повноваження і порушила законодавство.