Прощання з «космосом»

18.09.2007

«Не обіцяю, а гарантую Києву нову владу» — минулого тижня у столиці зарясніло бігбордами з таким написом. Юрій Луценко, чий портрет проникливо дивиться на киян із цих помаранчевих плакатів, розпочав свою виборчу кампанію. Не парламентську — мерську.

І хоча, на відміну від парламентських, вибори міського голови Києва ще не оголосили (та й відставка чинного мера Леоніда Черновецького поки що під великим питанням), Луценко вже знає, чого хоче. Нагадаємо, що на етапі висунення кандидатів у нардепи у списку його «Народної самооборони» третім номером несподівано для багатьох виявився екс–голова столиці Олександр Омельченко. Як сам Сан Санич розповів журналістам, Луценко запропонував йому місце у списку із власної ініціативи. І тепер остаточно зрозуміло, для чого, попри добру пам’ять киян, в Омельченка у столиці залишається чималий рейтинг, який «космічне» головування Черновецького (нагадаємо, що його прізвисько «Льоня–космос») підняв ще вище.

«Мені дорікають Омельченком у списку... Сьогодні це — найвпливовіший політик у Києві. Але я вам його не в мери пропоную», — заспокоїв Луценко, виступаючи на своєму першому «локальному» мітингу в Києві. Не на майдані чи Хрещатику, а в одному з найпроблемніших (зокрема через брак метро при великій кількості населення) районів — на Троєщині. Зокрема, Луценко гарантував, що одним із перших рішень новообраної Верховної Ради буде закон про переобрання влади у Києві. Також лідер «Нашої України — Народної самооборони» оприлюднив план для столиці, першим пунктом якого є «очищення» Києва від Черновецького і його «космічних апетитів». Окрім того, Луценко пообіцяв троєщинцям «ухвалити спеціальний закон про використання населенням газу українського видобутку, який коштує 20 доларів», запровадити прозорі аукціони на продаж земель, але з «максимальною планкою ціни», щоб обмежити вартість квадратного метра житла, ухвалити закон про муніципальну міліцію і встановити камери спостереження на дорогах, які «слідкуватимуть за порядком».