Ми не забули. А вони?

18.09.2007
Ми не забули. А вони?

Акція на Майдані — без зайвих слів. (Фото УНІАН.)

«ГІЯ. Ми не забули» — ці слова, утворені сотнями свічок, палахкотіли недільного вечора на асфальті майдану Незалежності. 16 вересня — у день чергової річниці зникнення та загибелі редактора «Української правди» Георгія Гонгадзе — його колеги і просто небайдужі громадяни знову вийшли на центральну площу.

У 2000 році протести починалися під гаслом «Кучма, де Гонгадзе?». Через сім років, після всіх політичних перипетій, плакати в руках демонстрантів «звучать» розпачливо–безнадійно: «Україно, тобі не соромно?»

Авжеж, де Гонгадзе — відомо: у морзі на Оранжерейній. Хто його замовники — всі здогадуються ще з початку «касетного скандалу», але вони досі не покарані. Позавчора на майдан пом’янути Георгія і ще 39 загиблих українських журналістів вийшло менш як 300 людей — чи не найменше за сім років. До адміністрації Президента і Генеральної прокуратури, як раніше, не ходили — за словами ініціаторів акції, віри державним установам у розслідуванні цієї справи вже немає. Мета — лише нагадати народові про невідплачену смерть опозиційного журналіста. Політикам нагадувати марно — для них ця справа надто незручна.

Подібні акції найближчими днями відбудуться також у Луганську й Запоріжжі, каже «Україні молодій» один із організаторів «Дня пам’яті Гонгадзе» Михайло Свистович.

Люди стоять колом, у динаміки б’є дзвін, ведучий називає імена загиблих працівників ЗМІ. Немає публічних виступів у мікрофон. Усе скромно. Навіть суддя КС Віктор Шишкін стоїть зі свічею невпізнаний.

Свічки не догоріли ще й до половини, але до майдану вже підходить колона націоналістів із ВО «Свобода». Вони мітингуватимуть на цьому ж місці. Свічки в пластикових стаканах доводиться гасити і згрібати в купи, ближче до смітників. Ім’я «ГІЯ» знову загориться на асфальті через рік — 16 вересня, з нагоди вже восьмих роковин...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Колишній майор державної охорони Микола Мельниченко розпочав збір підписів за те, щоб над екс–Президентом Леонідом Кучмою відбувся суд за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Як повідомляє прес–служба Партії вільних демократів, за списком якої Мельниченко балотується до парламенту, у неділю він взяв участь в «урочистій ході, присвяченій сьомій річниці зникнення Гонгадзе». «Теперішнє керівництво держави дало політичну індульгенцію Кучмі, саме тому він зараз на свободі. Для суспільства необхідно розпочати судовий процес над Кучмою», — заявив екс–майор, сидячи в інвалідному візку (іще не оклигав від нещодавнього інсульту).