Три надскладні операції з відновлення обличчя військовим проведено у Львові

11:41, 15.11.2023
Три надскладні операції з відновлення обличчя військовим проведено у Львові

У Львові за добу провели три надскладні операції з відновлення обличчя військовим. (Фото: Анастасія Смольєнко)

Американські та українські реконструктивні хірурги у Національному реабілітаційному центрі «Незламні» провели за добу три надскладні операції - пересаджували кістку, тканини та судини з ноги на обличчя військових з мінно-вибуховими травмами.

 

Як інформує УМ, про це 15 листопада повідомив керівник напрямку хірургія Національного реабілітаційного центру «Незламні», завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Пантелеймона Першого ТМО Гнат Герич.

 

«Сьогодні ми робили дуже складні операції, які тривають від 10 до 15 годин. Я працював над реконструкцією обличчя у пацієнта з мінно-вибуховим пораненням, у якого вирвало велику кількість м’яких тканин та кісток обличчя. Для такої реконструкції використовується дуже складна методика, коли береться мала гомілкова кістка із судиною та шкірою і частиною м’язу. Вона спеціально підготовлюється і вкладається, де є відсутність кістки на обличчі. Судини зшиваються, щоб отримати кровопостачання із шиї. Це така надскладна мікрохірургічна трансплантація, бо ці судинки дуже тоненькі, майже як волосинка. Сьогодні ми оперували таким чином трьох військових, які отримали поранення на війні», - сказав Герич.

 

Він додав, що такі реконструктивні оперативні втручання – найскладніші, які існують в світі. Після цього відновлюється не лише зовнішня частина обличчя пацієнта, а й порожнина рота.

 

 

Герич повідомив, що спочатку анонсувалося, що під час місії Face to Face буде 42 оперативних втручання, проте через складність та довготривалість їх буде 30. Із іншими пацієнтами американські хірурги працюватимуть навесні.

 

Також в реабілітаційному центрі «Незламні» зазначили, що будь-хто може побачити прямі трансляції найскладніших операцій реконструктивної хірургії обличчя в рамках американської місії Face to Face. Трансляція відбуватиметься 14-16 листопада з 8:00 до 20:00.

 

Нагадаємо, що в Національному реабілітаційному центрі «Незламні» у неділю, 12 листопада, стартував перший день місії американських пластичних та реконструктивних хірургів Face to Face. Цього разу до центру "Незламні" приїхали 25 провідних спеціалістів із різних напрямків, зокрема, пластичні, щелепно-лицеві та реконструктивні хірурги, ЛОРи, ортопеди та офтальмологи.

 

Як повідомляла УМ, унікальна операція: в Україні одночасно вперше пересадили легені та серце одному пацієнту.