Україна на другому місці у світі за кількістю жертв протипіхотних мін

18:01, 14.11.2023
Україна на другому місці у світі за кількістю жертв протипіхотних мін

Сапер Анатолій Фатеев (ліворуч), який є одним із героїв книги "Нескореніє Валентини Розуменко - як і багато інших українських бійців підірвався на фронті на міні. Нещодавно у цього мужнього чоловіка загинув на фронті син. (Фото: Фейсбук Eduard Leoniv)

За кількістю жертв протипіхотних мін Україна в 2022 році стала другою країною після Сирії.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у довідці «Landmine Monitor 2023», підготовленій гуманітарною організацією Handicap International (HI).

 

Сирія (834 людини), Україна (608), Ємен (582) і М'янма (545) є країнами з найбільшою кількістю жертв - убитих і поранених, зазначається у документі, оприлюдненому 14 листопада.

 

Загалом у 2022 році від цієї зброї та бомб, що не розірвалися, було вбито 1661 і важко поранено 3015 людей, 85% з них – цивільні і майже половина жертв серед цивільних – це діти.

 

Таке високе число в основному пояснюється збільшенням збройних конфліктів і саморобним мінуванням з 2015 року. Особливо широко використовували протипіхотні міни збройні сили Росії та М’янми, зазначаються автори документа.

 

За даними Landmine Monitor, з початку вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року російські війська широко використовували протипіхотні міни щонайменше 13 різних типів.

 

«Після багатьох років занепаду, починаючи з 2015 року, ми щороку страждаємо від великої кількості жертв мін. Конфлікти зростають, а деякі армії масово використовують наземні міни. Ми також спостерігаємо, що території залишаються забрудненими протягом тривалого часу. Це призводить до жертв через тривалий час після завершення конфлікту», – зазначила керівниця політичного відділу Handicap International у Німеччині Ева Марія Фішер.

 

Загалом 85 країн і п'ять територій на планеті наразі забруднені наземними мінами.

 

Моніторинг підготовлений з нагоди щорічної конференції щодо заборони мін у Женеві з 20 по 24 листопада; Handicap International закликає міжнародну спільноту та конфліктуючі сторони припинити використання цієї варварської зброї. Через двадцять шість років після ухвалення Договору про заборону протипіхотних мін ця зброя продовжує вбивати та калічити.

 

Handicap International/Humanity & Inclusion (HI) — некомерційна організація з надання допомоги в надзвичайних ситуаціях і співпраці з метою розвитку, вона працює приблизно в 60 країнах. HI є одним із лауреатів Нобелівської премії миру 1997 року.

 

Як повідомляла УМ, 757 років на забезпечення безпеки: Україна найбільш замінована країна.