Сексуальна реабілітація військових: способи лікування та особливості проведення терапії

14:44, 16.10.2023
Сексуальна реабілітація військових: способи лікування та особливості проведення терапії

Чимало військових, які перебували у зоні бойових дій, стикаються з навальними дисфункціями (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Участь у бойових діях впливає на свідомість людини, піддаючи її серйозним якісним змінам. Посттравматичні стресові порушення сприяють формуванню специфічних сімейних відносин, особливих життєвих сценаріїв і можуть впливати на все подальше життя людини.

 

Про це повідомляє сімейний психолог, арт-терапевт, супервізор, викладач Національного Інституту сексологіі та сексуального здоров’я Інна Канівець

 

На відміну від гострої стресової реакції, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) виникає не під час травмуючої події, а у віддалені терміни – після виходу людини зі стану надважкого стресу. Латентний період складає, як правило, 2-6 місяців з моменту отримання психологічної травми.

 

До основних симптомів синдрому ПТСР відносяться:

 

• порушення сну; патологічні спогади (нав’язливі повернення);

• нездатність згадати – амнезія на деякі події (уникнення);

• надчутливість (підвищена пильність);

• надзбудження (неадекватна надмобілізація)

 

До вторинних симптомів ПТСР відносять: депресію, тривогу, імпульсивну поведінку, алкоголізм, соматичні проблеми.

 

Синдром посттравматичного стресового розладу, відомий також як «бойовий стрес». В практиці консультування військовослужбовців виникає багато запитів відносно стосунків: налагодження психоемоційного стану з партнером: розвитку сексуальності, гармонізації стосунків у парі, випадки зґвалтування, дисфункцій, сексуальних розладів, які мають психогенний характер, також стикаюсь з необхідністю супроводу під час лікування соматичних захворювань. Саме всі ці проблеми ми вивчаємо в Національному Інституті сексології та сексуального здоров'я та готуємо спеціалістів для роботи з військовослужбовцями.

 

Додамо, що є різні прояви ПТСР, і він може проявлятися в різних формах — високий рівень тривоги, нав'язливі спогади, нічні жахіття, а також емоційна віддаленість, що також впливає на сексуальне бажання. Постійна тривога і стрес можуть знизити лібідо, викликати проблеми з ерекцією у чоловіків та з оргазмом у жінок. Емоційна віддаленість, яку відчувають люди з ПТСР, може зробити сексуальну близькість важкою або взагалі неможливою.

 

Є дві основні проблеми: передчасна еякуляція і слабка ерекція. До цього можуть призвести нервова ситуація, перенапруження. Чоловік, який повернувся з фронту, може замкнутися, комплексувати, бути агресивним. Не розуміє, що з ним коїться. Думає, з часом це минеться, але зазвичай не минається.

 

Жінка може допомогти адаптуватися чоловікові, дати йому теплоту і ласку. Це допоможе йому зняти напругу. Але без втручання лікаря проблема не “розсмокчеться”. Необхідно звернутись за допомогою до лікаря та психолога, «підключити» всі можливі ресурси, серед яких і рідні, близькі та знайомі.

 

Ось деякий приклад. який наведемо з практичної роботи. З етичних переконань та конфіденційності ім’я військовослужбовця не називатимемо.

 

«Пишу з особистого досвіду. І тільки про себе. Страх дуже не сприяє, коли тобі страшно тобі навіть не хочеться про це думати. Не те, що не хочеться а просто навіть це не цікаво. Був момент, коли в одному з приміщень заводу я побачив плакат з голою жінкою і біля нього зупинився, мене це зацікавило і з'явилось бажання але це ненадовго. Не можна було постійно про це думати тому що виходиш на вулицю і треба спостерігати за обстановкою бачити і чути. В полоні на першій локації коли було все спокійно то ми розмовляли про секс та про жінок, і було багато думок про це. На другій локації нас били кожен день і нам вже не хотілось і ми про це не думали. Ми озвучували один одному цю проблему. І думали, що навіть з ерекцією у нас проблеми. Але, я себе вирішив перевірити і почав думати про секс і виявилось, що все добре. Ерекція є, бажання немає, і думок немає про це, просто була перевірка організму. В тому стресі я тільки думав про біль і що мені було дуже страшно» - говорить військовослужбовець.

 

Крім того, бойові поранення іноді дають відчуття втрати контролю над власним тілом, що може призвести до сексуальної дисфункції. Війна часто асоціюється з насильством і внутрішнім контролем, що може створити асоціацію між близькими та насильством.

 

Поради рідним та близьким військових, які стануть частиною ефективної психологічної та сексуальної реабілітації військових з ПТСР:

 

• Набратися терпіння, як би це банально не звучало

• Говорити та чути одного

• Робити приємне одне для одного

• Нагадувати собі про щасливі моменти (як познайомились, народження дітей, побачення, і т.д.)

• Обʼєднуватися рідним в групи (це можуть бути групи в соцмережах) і намагатись підтримувати один одного.

• Не повинні зупиняти своє життя. Продовжувати наповнювати радісними подіями

• Зберегти своє психологічне здоров’я заради коханої людини

• Берегти одне одного, піклуватись та турбуватись

• Запитувати одне одного про бажання та відчуття

• Звертатися до фахівців

 

Люди, які пережили бойовий досвід, можуть відчувати велику внутрішню боротьбу з проблемами сексуального здоров'я. Для них важливо пам'ятати, що це нормальна реакція на ненормальні обставини. Шлях до відновлення важкий, але можливий.

 

Якщо діагностували ПТСР, насамперед необхідно працювати з психіатром, аби стабілізувати стан людини. Після цього, з часом буде відновлюватися сексуальне бажання та стабілізується сексуальне життя.

 

Як повідомляла УМ, на Черкащині, в одній із лікарень Корсунь-Шевченківської громади створили стаціонарне відділення протезування та реабілітації військовослужбовців.