Ацетон у дітей: причини, симптоми, ліки

13:26, 28.08.2023
Ацетон у дітей: причини, симптоми, ліки

Ацетонемія у дітей може бути спричинена кількома факторами.

“Що таке ацетон у дітей?” або “Як збити ацетон у дітей?”– такі питання часто чує педіатр від стривожених батьків. Ацетонемія у дітей – це стан, при якому підвищується рівень кетонових тіл у крові.

 

Коли організм не може отримати енергію з вуглеводів, відбувається розщеплення жирів, внаслідок чого утворюються кетонові тіла чи кетони. Підвищення рівня кетонів у крові призводить до виникнення “ацетонового” запаху з рота та погіршення загального стану дитини.

 

Ацетон у дітей зазвичай діагностується у віці від 1 до 10 років.

Причина ацетону у дітей

Ацетонемія у дітей може бути спричинена кількома факторами. Цей стан найчастіше пов'язаний із тимчасовим порушенням обміну речовин. Основні причини ацетонемії у дітей:

 

● недолік вуглеводів у їжі– якщо дитина не отримує достатньо вуглеводів через незбалансоване харчування або обмеження споживання їжі, її організм починає розщеплювати жири для отримання енергії, що призводить до утворення великої кількості кетонів; span>

● інфекції та хвороби– висока температура, блювання та діарея, характерні для деяких інфекцій та хвороб, також сприяють розвитку ацетонемії. У таких випадках організм перемикається на використання жирів як додаткового джерела енергії через брак вуглеводів;

● стрес та підвищена фізична активність– можуть призводити до збільшення рівня кетонових тіл у крові. Це пов'язано зі змінами в обміні речовин внаслідок підвищеної потреби в енергії;

● спадковість – у деяких дітей є підвищена схильність до ацетонемії через генетичні фактори та особливості обмінних процесів;

● супутні хвороби– захворювання печінки, панкреатит, цукровий діабет та ін.можуть підвищувати ризик розвитку ацетонемії.

Симптоми ацетону у дітей

Прояви ацетонемії можуть змінюватися за вираженістю та тривалістю у різних дітей. Проте існують типові ознаки ацетону у дітей, які допоможуть запідозрити ацетонемію:

 

● блювота;

● знижений апетит;

● болі в животі;

● загальна слабкість та апатія;

● ацетоновий запах з рота;

● зниження фізичної активності.

 

Важливо! Симптоми ацетонемії можуть бути схожими на прояви інших захворювань, тому для точної діагностики та призначення лікування необхідна консультація лікаря.

Як лікувати ацетон у дітей у домашніх умовах?

Лікування легкої ацетонемії у дітей можливе в домашніх умовах, проте потребує уважності та дотримання низки рекомендацій:

 

● для оцінки тяжкості ацетонемії необхідно визначити рівень ацетону в сечі за допомогою індикаторних тест-смужок (Ацетонтест або Кето Тест);

● при блюванні, що повторюється необхідно забезпечити заповнення втраченої рідини за допомогою чистої води, солодких компотів із сухофруктів або спеціальної води РеО;

● дуже важлива дієта при ацетоні у дітей– необхідно забезпечити дитині достатню кількість вуглеводів, додати до раціону каші на воді, хлібці, фрукти (яблука, груші). Рекомендовано виключити жирну та важку їжу, яка може посилити симптоми. Порції мають бути невеликими, раціон може включати легкі вуглеводні перекушування для підтримки стабільного рівня глюкози в крові.

 

У більшості випадків не потрібно застосування ліків при ацетоні у дітей– достатньо питного режиму та дієти. Однак після оцінки тяжкості стану лікар може рекомендувати лікарські препарати від ацетону у дітей для полегшення симптомів ацетонемії:

 

● регідратаційні розчини – електроліти (Регідрон, Іоніка) та амінокислоти (Стимол при ацетоні);

● спазмолітики (Но-шпа, Дротаверін);

● протиблювотні препарати (Церукал, Ондансетрон).

 

Важливо! Якщо індикаторні тест-смужки показують виражену ацетонемію або стан дитини викликає побоювання – потрібно негайно звернутися за медичною допомогою . При тяжкій ацетонемії та зневодненні, особливо у маленьких дітей, необхідна госпіталізація та внутрішньовенне введення регідратаційних розчинів.