Олімпіада: у підготовці збірної України до Ігор у Парижі панує невизначеність

24.04.2024
Олімпіада: у підготовці збірної України до Ігор у Парижі панує невизначеність

Підготовку до літніх Ігор у Парижі олімпійська збірна України розпочала з поразки японській команді. (Фото з сайту dynamo.kiev.ua.)

За 100 днів до старту паризької Олімпіади в Греції запалили олімпійський вогонь, і тепер він долає маршрут довжиною в 5 тисяч кілометрів, щоб 26 липня дістатися берегів річки Сена, де заплановано церемонію відкриття ХХХIII літніх Ігор.
 
А за два дні до цих масштабних урочистостей у Ліоні олімпійська футбольна збірна України проведе свій перший поєдинок групового раунду Олімпійського турніру-2024. Загалом це буде прем’єрний виступ української футбольної збірної на Олімпійських іграх, і до свого дебюту наша команда, очолювана Русланом Ротанем, хоче підготуватися якомога краще.
 
Щоправда, наразі в підготовчому плані Ротаня панує невизначеність. Олімпійський футбольний турнір не входить до календаря офіційних матчів ФІФА, до того ж у червні в Німеччині відбудеться чемпіонат Європи, де гратиме національна збірна України, відтак приїзд окремих футболістів, навколо яких може будуватися ігрова тактика команди Ротаня, перебуває під великим питанням.
 
У тумані також перебуває й ім’я першого суперника української збірної на ОІ-2024. Про нього українські футболісти дізнаються 2 травня, коли в Катарі відбудеться матч за бронзу на Кубку Азії серед збірних U-23. Власне, саме матчем проти третьої команди цього турніру й розпочнуться для збірної України її виступи на Олімпійському турнірі у Франції. В наступних двох турах групового етапу «синьо-жовті» зіграють із командами Аргентини та Марокко.
 
Аби якось уявити рівень майбутнього суперника з Азії, наприкінці березня команда Руслана Ротаня провела в Японії товариський матч із місцевою олімпійською збірною. Та гра відверто не склалася для української команди. Під акомпанемент зливи підопічні Ротаня зазнали поразки — 0:2. Щоправда, грали тоді «синьо-жовті» далеко не оптимальним складом, та й готовність їхня до матчу була неідеальною.
 
«Це був лише початок нашої підготовки до Олімпіади. Результат нас, звісно, засмучує, але цей матч принесе нам користь. Ми провели дуже корисний спаринг проти сильного суперника. Звісно, ми чудово розуміли, що нас чекає — тривалий переліт, пересадки, очікування, зміна часових поясів. Можливо, саме тому нас, по суті, вистачило лише на тайм», — поділився думками наставник олімпійської збірної України.
 
На сьогодні, як зауважує Ротань, головне для нього завдання — це почути від клубів чіткі відповіді на запитання, чи відпустять вони гравців на Олімпійські ігри. 
«Будемо вести з ними активний діалог», — наголошує очільник олімпійської збірної України.
 
Днями ж керівник НОК України Вадим Гутцайт та очільник УАФ Андрій Шевченко обговорили основні питання підготовки до Ігор, особливості формування складу збірної України та співпрацю з футбольними клубами країни, проведення навчально-тренувальних зборів, дотримання антидопінгових правил і логістично-транспортне забезпечення команди, й, за підсумками діалогу, підписали меморандум про співпрацю.
 
Вочевидь, цей документ має наблизити вітчизняний професіональний футбол до олімпійської сім’ї й посприяти максимально успішному виступу футбольної збірної України на своїй дебютній Олімпіаді.