Іран – на порозі створення атомної бомби, Північна Корея - імітувала ядерні пуски

11:26, 23.04.2024
Іран – на порозі створення атомної бомби, Північна Корея - імітувала ядерні пуски

Атомне підприємство в Ірані. (Фото: AP/picture alliance)

 

Від володіння достатньою кількістю збагаченого урану для створення атомної бомби Іран знаходиться «скоріше в тижнях, ніж у місяцях».

 

Як інформує УМ, про це в інтерв'ю DW заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

 

За його словами, рівень збагачення урану в Ірані майже доведений до необхідного для створення ядерної зброї, що викликає занепокоєння. Однак Гроссі додав, що все ж таки не можна робити висновок, що Іран володіє такою зброєю вже зараз.

 

На думку глави МАГАТЕ, створення функціонуючої ядерної боєголовки вимагає, крім виробництва збагаченого урану, «безліч інших речей» - наприклад, проведення випробувань.

 

Запевнення Ірану в тому, що ядерні технології потрібні країні «для медичних і цивільних» цілей, викликають додаткові запитання, заявив Гроссі. Наприклад, навіщо для цих цілей потрібні «такі обсяги» збагаченого урану і «така швидкість» його виробництва. Ці побоювання, за його словами, посилюються тим, що у МАГАТЕ немає «необхідного рівня видимості» діяльності іранських колег.

 

На запитання журналіста про те, чи може бути так, що Іран ефективно розробляє ядерну зброю, а МАГАТЕ про це не знає, Гроссі відповів, що «не може говорити про це» через брак інформації.

 

У ході інтерв'ю глава МАГАТЕ також зазначив, що в умовах війни Ізраїлю з ХАМАСом, а також війни Росії проти України виникла «тривожна тенденція» нормалізації розмов, пов'язаних з атаками на ядерні об'єкти, як у випадку з тимчасово окупованою військами РФ Запорізькою АЕС, або навіть загроз застосування ядерної зброї, озвученої в уряді Ізраїлю на початку війни з ХАМАСом.

 

Подібна нормалізація, за словами Гроссі, веде до поступового руйнування режиму нерозповсюдження ядерної зброї, що дозволяло уникати ядерної війни протягом останніх 70 років.

 

Тривожні вісті прийшли й з корейського півострова: у Північній Кореї провели перші навчання з ядерного контрудару із застосуванням надвеликих реактивних систем залпового вогню 600-мм калібру. У тренуваннях застосували боєприпаси, які можуть оснащуватися тактичними ядерними боєголовками.

 

Про це повідомило Корейське центральне інформаційне агентство (KCNA).

 

Тренування вперше проходили із задіянням системи комплексного контролю над ядерною зброєю «Курок ядерної зброї» та із застосуванням протоколів дій за сигналом «Вулканічна тривога», який означає найвищий рівень загрози ядерного удару по КНДР.

 

Як повідомляє інформагентство, під час навчань військовим вдалося «точно вразити» ціль — острів, розташований на відстані 352 кілометри.

 

Тренуваннями керував лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, який, «висловлюючи велике задоволення результатами навчань, зазначив, що висока влучність надвеликих реактивних систем залпового вогню нагадує стрілянину зі снайперської гвинтівки».

 

«Навчання стали однозначним сигналом для ворогів, оскільки пройшли в період, коли їхні конфронтаційні воєнні дії проти нашої Республіки як ніколи провокаційні та агресивні», — йдеться в повідомленні.

 

Ці тренування нібито стали відповіддю на нещодавні спільні авіаційні навчання США і Південної Кореї.

 

Як повідомляла УМ, Україна засуджує атаку Ірану проти Ізраїлю.