Перша світова кібервійна: росія ретельно готується

13:44, 04.04.2024
Перша світова кібервійна: росія ретельно готується

Перемоги та поразки у Першій світовій кібервійні будуть такими ж вирішальними, як на полі бою.

На замовлення спецслужб російські заклади вищої освіти навчають студентів IT-спеціальностей проводити кібернаступальні операції, у тому числі проти країн НАТО і країн Близького Сходу.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв’ю українським ЗМІ розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

 

"У Росії запущена, як я це називаю, національна кібернаступальна програма. Вони, окрім того, що набирають і розширюють штат хакерських підрозділів у власних спецслужбах, також здійснюють вербувальну і навчальну кампанії. Офіцери ГРУ і ФСБ відряджені у військові вузи, в яких є ІТ-спеціальності, у цивільні політехнічні університети, де вводяться спеціальні кібернаступальні дисципліни для студентів старших курсів. Їх конкретно навчають, яким чином атакувати об’єкти критичної інфраструктури", - зазначив Вітюк.

 

За його словами, росіян вчать атакувати не лише об’єкти критичної інфраструктури та не лише в Україні.

 

"(Росіяни - УМ.) вивчають специфіку різних країн НАТО, країн Близького Сходу - держав, з якими потенційно Росія планує чи передбачає можливість воєнних дій. Якщо зараз у нас триває перша кібервійна, то Росія паралельно готується і до першої світової кібервійни! Вони дуже серйозно цим займаються", - додав представник СБУ.

 

За словами Вітюка, на замовлення спецслужб у російських вишах проводяться науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи. Наприклад, яким чином отримати доступ до документів, як атакувати системи життєзабезпечення в тій чи іншій країні, того чи іншого регіону, яке обладнання використовується на системах логістики, і яким чином можна автоматизувати проникнення до якихось систем. У подальшому формуються списки кращих студентів, яких направляють на роботу безпосередньо до спецслужб, наприклад до ГРУ.

 

Ілля Вітюк — бригадний генерал Служби безпеки України, Начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки (Фото: Вікіпедія).

 

У СБУ вважають, що це робиться, щоб збільшити потенційну кількість і якість кібератак.

 

Також російські спецслужби до проведення кібератак залучають фахівців конкретних галузей, які знають, як побудована інфраструктура атакованих об’єктів.

 

Як повідомляла УМ, щоденно росія здійснює понад 10 кібератак на Україну.