Пекельна ніч: рашисти атакували Україну 151 «різношерстною» повітряною ціллю

09:28, 22.03.2024
Пекельна ніч: рашисти атакували Україну 151 «різношерстною» повітряною ціллю

ППО знищила 92 повітряні цілі ворога зі 151.

Українська протиповітряна оборона в ніч на п'ятницю знищила 92 повітряні цілі ворога зі 151: 55 дронів-камікадзе, 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

 

Як інформує УМ, про це 22 березня повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук у Телеграм.

 

"У ніч на 22 березня 2024 року противник завдав комбінованого ракетного-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури України.

 

Усього ворог застосував 151 засіб повітряного нападу:

 

- 63 ударні БпЛА типу "Shahed-136/131" (район пусків Приморсько-Ахтарськ – РФ.);

 

- 12 балістичних ракет "Іскандер-М" (Белгородська область - РФ., ТОТ Крим);

 

- 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 (із тринадцяти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – акваторія Каспійського моря);

 

- 5 крилатих ракет Х-22 (із п’яти бомбардувальників Ту-22М3 – Ростовська обл. -РФ.);

 

- 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" (із десяти МіГ-31К– Тамбовська область -РФ.);

 

- 2 керовані авіаційні ракети Х-59 (із двох Су-30 (Су-34) – ТОТ Запорізької області);

 

- 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400 (Белгородська, Курська обл. -РФ.).

 

До відбиття ракетно-авіаційного удару залучено зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил та Сухопутних військ, мобільні вогневі групи, засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України.

 

В результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі:

 

- 55 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131";

 

- 35 крилатих ракет Х-101/Х-555;

 

- 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

 

Усім дякую за бойову роботу!

 

Тримаймо небо! Разом – до перемоги!".

 

 

У свою чергу 22 березня в ефірі телемарафону «Єдині новини» керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк зазначила, що подібну атаку, яка відбувається день у день, навряд чи можна пригадати, але вона була досить очікуваною.

 

«Те, про що ми попереджали, що після завершення так званих виборів у Росії буде певне загострення, зокрема з повітря, то воно так і відбулося. Подібну атаку, яка відбувається день у день, навряд чи можна пригадати, але вона була досить очікуваною», – сказала Гуменюк.

 

Вона зазначила, що зосередження ударів ворога було на об'єктах важливої інфраструктури, в тому числі енергетичної. Гуменюк зауважила, що вже багатьом громадам України повідомляється про обмеження у використанні електроенергії та необхідність зробити запаси води.

 

Керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» підкреслила, що атака була масована і комбінована. Вона розповіла, що спочатку окупанти запустили багато дронів, потім практично відразу розпочались ракетні удари.

 

Гуменюк підтвердила, що є влучання в об’єкти важливої інфраструктури, і наголосила, що на це треба відповідно реагувати.

 

Вона також зазначила, що ввечері ворог вивів морські ракетоносії на бойове чергування, зокрема підводні. За її словами, це може свідчити і про підготовку майбутніх атак.

 

Речниця зауважила, що останніми днями дуже активізувалися розвідувальні безпілотники.

 

«Компенсувати відсутність А-50 ворог намагається всіма доступними йому на сьогодні засобами, використовуючи тактичну авіацію в нетиповий спосіб, тобто суто для розвідки і збирання інформації, та застосовуючи максимум розвідувальних БПЛА. У зоні відповідальності Оперативного командування «Південь» за позаминулу добу їх було зафіксовано понад 140», – сказала Гуменюк.

 

Вона додала, що тактика ворога дійсно змінюється, і він вишукує способи бути максимально ефективним для свого лідера та своїх інтересів.

 

«Ми шукаємо максимально ефективні засоби протидії, вони шукають максимально ефективні засоби тиску, терору і нападу», – зазначила Гуменюк.

 

У ДСНС повідомили, що в результаті масованого удару росіян по Україні уночі 22 березня.щонайменше 3 людини загинули, 14 − за іншими даними 16 − людей поранені та 3 вважаються зниклими безвісти. 

 

Як повідомляла УМ, Київ вночі витримав масовану атаку – ППО знищила 31 ракету.