Підтримали чеську ініціативу: Португалія виділить мільйони на боєприпаси для України

13:41, 15.03.2024
Підтримали чеську ініціативу: Португалія виділить мільйони на боєприпаси для України

Португалія підтримує Україну 100 мільйонами євро на закупівлю великокаліберних артилерійських боєприпасів.

До ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн вирішила приєднатися Португалія й виділить на це 100 мільйонів євро.

 

Як інформує УМ, про це 15 березня повідомило Міністерство оборони Португалії у соцмережі Х.

 

"Португалія підтримує Україну 100 мільйонами євро на закупівлю великокаліберних артилерійських боєприпасів. Разом з низкою європейських країн ми приєднуємося до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів", - йдеться у дописі.

 

У португальському оборонному відомстві зазначили, що використання цих боєприпасів на полі бою досягло надзвичайно високого рівня, що "робить життєво важливим і терміновим для України отримання додаткових боєприпасів для відповіді на інтенсивніші атаки Росії".

 

Днями президент Чехії Петр Павел на полях Мюнхенської безпекової конференції оголосив, що Прага знайшла близько 800 тис. боєприпасів (500 тис. калібру 155 мм та 300 тис. – 122 мм) у третіх країнах, які члени ЄС могли б закупити для України. Цю ініціативу вже підтримали кільканадцять держав.

 

У лютому міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню під час засідання контактної групи з питань оборони України оголосив про створення коаліції на підтримку протиповітряної оборони України разом із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом.

 

Франція та Німеччина очолили коаліцію, до якої увійшли 15 країн. Її зусилля будуть спрямовані на зміцнення потенціалу протиповітряної оборони України у війні з Росією.

 

Як повідомляла УМ, Бельгія виділяє €200 мільйонів на боєприпаси для України.