Як вибрати тепловий насос: корисні поради

16:20, 18.01.2024
Як вибрати тепловий насос: корисні поради

Як правильно вибрати тепловий насос: види, особливості, призначення

 
Сьогодні існує безліч різних способів організувати опалення в приватному будинку, проте теплові насоси стають дедалі популярнішим вибором серед власників. Усе тому, що це дуже ефективний та екологічно чистий пристрій, здатний перетворювати енергію навколишнього середовища на тепло для обігріву приміщень. У цій статті ми розкажемо, які бувають системи такого типу та який тепловий насос вибрати для своїх індивідуальних потреб.
 

Види теплових насосів

 
Теплові насоси — це опалювальні прилади, які найлегше класифікуються за типом природного джерела з якого вони черпають теплову енергію. Існують три основні типи агрегатів:
 
Геотермальні насоси витягують тепло з надр землі. Колектори можуть бути встановлені вертикально (у свердловину) або горизонтально — під ділянкою землі навколо. Земляні теплові насоси забезпечують максимально стабільну температуру теплоносія та являють собою найбільш енергоефективне рішення для опалення заміського будинку. У системах «вода-вода» роль джерела тепла виконує вода у колодязі, свердловині, штучної або природної водойми. Повітряні теплові насоси використовують повітря, тому можуть опалювати не тільки будинки, а й квартири. Однак оскільки температура повітря динамічна, ці системи не такі ефективні в холодних регіонах. Зазначимо, що існують низькотемпературні агрегати, що не втрачають ефективності навіть за температури -30°C.
 

Які параметри будинку будуть важливі при виборі опалювального приладдя?

 
Щоб створити правильний проєкт опалення із використанням теплового насосу, а потім підібрати слушне приладдя, інженери беруть до уваги цілу низку нюансів, зокрема:
 
- Розташування будинку: кліматичні умови регіону, середні температури взимку та влітку.
- Розмір та план приміщень: об'єм кімнат, наявність горища й підвалу, особливості вентиляції, кількість поверхів, потрібність зонування теплового обігріву тощо. 
- Якість ізоляції: рівень тепловтрат будинку через стіни, вікна, дах та інші елементи конструкції.
- Особливості ділянки: її площа та рельєф дуже важливі, якщо будуть встановлювати земляний чи водний тепловий насос.
 

Чому правильний вибір теплового насоса є важливим

 
Купівля теплового насоса — це велика інвестиція в майбутнє, адже така система розрахована на експлуатацію впродовж 10-50 років (залежно від моделі та типу пристрою). Теплонасос буде гарно опалювати будинок та нагрівати воду для ГВС навіть на середній потужності — вам не доведеться перевантажувати обладнання для досягнення комфортних умов у будинку. Якщо систему обрано грамотно, вона працюватиме максимально довго, ефективно й економічно, заощаджуючи ваші гроші протягом усього терміну її експлуатації. 
 

Як вибрати тепловий насос, який буде кращим у вашому випадку?

 
Тепловий насос підбирається відповідно до проєкту опалення, що був складений раніше. Щоб вибрати надійне та енергоефективне обладнання, яке повністю задовольнить потреби будинку та мешканців:
 
- Уточніть тип і комплектацію системи, зокрема головне джерело тепла, тип теплоносія, кількість блоків (внутрішніх та зовнішніх), габарити приладдя, тип монтажу тощо.
- Зверніть увагу на коефіцієнти продуктивності SCOP та SEER, а також клас енергоефективності;
- Дізнайтеся все про функціонал, автоматику і способи управління цією моделлю насоса.
- Буде важлива потужність/продуктивність агрегату; її підбирають, виходячи з розмірів і потреб будинку.
- Зверніть увагу на мінімальну та максимальну робочу температуру насоса, особливо якщо ви живете в холодному регіоні.
- Проведіть дослідження і переконайтеся в надійності виробника.
- Перевірте наявність відповідних сертифікатів і гарантій.