По Києву вгатили «свіжоспеченими» ракетами X-101 – розслідування Defense Express

14:48, 02.01.2024
По Києву вгатили «свіжоспеченими» ракетами X-101 – розслідування Defense Express

Рашисти били по Києву ракетою X-101, виготовленою у 4-му кварталі 2023 року.

Під час масованої ракетної атаки 2 січня війська рф застосували ракету X-101, виготовлену в четвертому кварталі 2023 року.

 

Як інформує УМ, про це 2 січня повідомило видання Defense Express із посиланням на джерела.

 

Зазначається, що цей факт демонструє, що настільки тривала пауза в масованих ракетних ударах по нашій країні справді була пов’язана саме з тим, що рашисти хотіли накопичити відповідний запас повітряних засобів нападу, необхідний для масштабної кампанії ударів.

 

"Зазвичай, на можливий час виготовлення рашистських КР вказує десятизначний серійний номер, який наноситься на усі частини конструкції ворожих ракет. Таке маркування заодно дозволяє дізнатись походження комплектуючих до КР, тому, наприклад у січні 2023 року фіксувався специфічний спосіб "маскування" російських Х-101 – рашисти там просто болгаркою стирали серійні номери.

 

Тепер же загарбники пішли значно хитрішим способом, і почали наносити на свої ракети такі серійні номери, щоб їх було складно дешифрувати. Бо, наприклад, якщо поглянемо на фото збитої російської Х-101 вище, то побачимо, що перші 6 цифр її серійного номера – це суцільна "абракадабра".

 

"315" - так починаються серійні номери для ракет, виготовлених орієнтовно в 2023 році, а "263" - так починались серійні номери Х-101, виготовлених взагалі після 2020 році. Як не дивно, вказівка на 4 квартал 2023 року як час виготовлення збитої Х-101, "зашита" взагалі в цифрі 9 (іншими словами, від сьомої цифри в серійному номері треба відняти "5", і так вийде номер кварталу, в якому виготовлена ракета)", - пояснили автори матеріалу.

 

Журналісти зазначають, що росіяни намагаються приховувати можливе походження комплектуючих, які використовуються для виробництва крилатих ракет для ударів по Україні.

 

"Те, що рашисти сьогодні застосували Х-101, виготовлену в 4 кварталі 2023 року, аж ніяк не означає, що ракетний арсенал в РФ наразі вичерпується. Але може демонструвати, що темп поточного виробництва – це буде один із параметрів, який впливатиме на інтервали між можливими наступними ударами рашистів", - підсумували у Defense Express.

 

Як повідомляла УМ, Друга наймасованіша атака Києва: ППО знищила всі дрони, десятки ракет Х-101/Х555Х-55 та «Кинджалів».