Булінг в українських школах: МОН оприлюднило невтішні дані

12:23, 10.12.2023
Булінг в українських школах: МОН оприлюднило невтішні дані

Проблему цькування у навчальних закладах обговорюють у всеукраїнських ЗМІ та на екранах телеканалів від громадських активістів до міністра освіти і науки. Проте, ганебні випадки булінгу продовжують «випливати» у різних регіонах України.

Майже 15% п’ятнадцятирічних учнів в Україні зазнали булінгу протягом місяця під час навчання в школі – згідно з результатами дослідження PISA-2022.

 

Як інформує УМ, такі дані оприлюднило Міністерство освіти і науки у Фейсбуці.

 

Під час дослідження з’ясувалося, що учні з високим соціально-економічним статусом рідше потрапляють під вплив булінгу. Текст також вказує, що порівняно з 2018 роком рівень травмування в навчальних закладах зменшився на 7,6%.

 

Підлітки, які зазнали булінгу протягом місяця, мають гірші показники з математики на 35,6 балів порівняно з тими, хто опинявся в такій ситуації рідше. Більшість учнів, зокрема хлопців з сільських районів, відчувають себе в безпеці в освітніх установах.

 

Зазначається, що 80% дітей відчувають належність до школи, і лише 12% відчувають себе самотніми. Також 80% учнів відзначають, що вчителі ставляться до них доброзичливо і піклуються про їхнє становище. У документі також наголошується, що міцного зв’язку між атмосферою в школі та успіхами в математиці не виявлено.

 

Булінг – це агресивна та неприємна поведінка однієї дитини чи групи дітей, яка супроводжується постійним фізичним і психологічним тиском. Булінг часто має систематичний характер і може виявлятися в тривалому періоді часу, відзначаючись повторністю інцидентів.

 

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації України запускає освітній серіал з дієвим порадами для боротьби з булінгом, кібербулінгом, залякуванням, погрозами, кіберпереслідуваннями, насильством у житті та мережі.

 

Як повідомляла УМ, в Україні забагато викладачів вишів – МОН.