Зеленський затвердив санкції РНБО проти соратників Кадирова

19:55, 07.12.2023
Зеленський затвердив санкції РНБО проти соратників Кадирова

185 росіян та 181 компанія потрапили під санкції України

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування та внесення змін до персональних санкцій проти 185 фізичних осіб і 181 компанії. Під обмеження потрапили зокрема і компанії, що постачають електроніку для російської військової техніки

 

Як інформує Україна це стало відомо із відповідного указу813/2013, оприлюдненого на сайті глави держави.

 

До переліку фізосіб, більшість з яких росіяни зокрема, входять Апті Алаудінов та Рамзан Цицулаєв, соратники Кадирова. Алдуінов - генерал-майор Росгвардії, помічник президента Чечні з питань взаємодії із силовими відомствами, командир спецзагону "Ахмат". Цицулаєв був співробітником інституту МВС РФ, також виконував роль "постпреда глави Чечні в Україні".

 

Також у списку фігурують заступник прем'єр-міністра Татарстану Мідхат Шагіахметов, гендиректор "Ульянівського автомобільного заводу" Аділь Ширінов та особи, пов'язані з поставками електронних компонентів для збройової промисловості рф, керівники та співзасновники підприємств, пов'язаних зі сферою оборони та військово-промисловим комплексом країни-агресора.

 

Окрім цього під санкції потрапили Дмитро Ребус - директор та засновник товариства з обмеженою відповідальністю "ВМК", постачальника електроніки для російської військової техніки, і Борис Островський - співзасновник ТОВ «Файл Лайн», провідного постачальника електронних компонентів виробництва компанії Xilinx. Також у списку обмежень

 

Під обмеженнями опинилися і громадянин Німеччини Монтаг-Гірмес Ральф-Дітер, громадянка Молдови Інна Лінник (імовірно, мова йде про посадовицю уряду самопроголошеного Придністровʼя) і громадянин Узбекистану Маріфходжа Сайдумаров, який працює в акціонерному товаристі Foton, що постачає електроніку і мікросхеми. Санкції переважно запровадили на 10 років.

 

Обмеження, передбачені рішенням РНБО, включають блокування активів, обмеження торгових операцій, транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, анулювання чи зупинення ліцензій та заборону на участь у приватизації/оренді, заборону передачі технологій та інше.

 

Захід теж запроваджує санкції проти росії

 

Лідери країн "Великої сімки" разом з президентом США Джо Байденом у середу, 6 грудня, погодили заборону на прямі поставки російських алмазів. Санкції будуть запроваджені з 1 січня 2024 року. Також введуть заборону на поставку російських каменів з третіх країн.

 

Водночас, за даними видання Bloomberg, доходи Росії від нафти не тільки не впали, а навпаки виросли з введенням санкцій. Тільки у жовтні РФ отримала 11,3 мільярда доларів доходу, що становить 31% від загального доходу державного бюджету за місяць.

 

Як повідомляла УМ, пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазів схвалено Єврокомісією. Найближчим часом документ може бути направлений на розгляд усім країнам-членам Євросоюзу.