Відомому українському актору Анатолію Барчуку виповнилося б 84 роки

14:31, 16.11.2023
Відомому українському актору Анатолію  Барчуку виповнилося б 84 роки

Анатолій Барчук був дуже талановитим актором й мав чудеве почуття гумору. (Фото: Фейсбук Олег Вишняков)

Сьогодні, 16 листопада 2023 року,  мало б виповнитися 84 роки  Анатолію Барчуку - актору театру і кіно, народному артисту України (1939-2015).

 

Як інформує УМ, про це нагадує 16 листопада Почесний Консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков у Фейсбуці.

 

Анатолій Барчук народився на Уманщині, в селі Бабанка, у простій селянській родині. Простій? Подивіться на фото, згадайте його екранні образи - це еліта українства, козацька аристократична кров і осанка: не тільки тілесна, а й душевна. Уманщина - бойове серце України, тож і не дивно, що Анатолій Барчук, такий собі гайдамака, просився на екран в ролях військових, піших і вершників, офіцерів і генералів, козаків більших і менших.

 

Так воно й пішло, уже з перших робіт: "Найповільніший поїзд", "Два роки над прірвою" (1966, головна роль підпільника Кудрі), "Вершники", "Пропала грамота" (легендарний фільм і роль Івана, хоч невелика, зате виразна).

 

 

Однак доволі швидко побачили у Барчукові і ролі приземленіші, ролі земних людей - він ліпив їх екранні парсуни з гідністю і тонким проникненням в сутність людську ("Анничка", "Олеся", "Хліб і сіль", "Високий перевал", Вир", "Буйна", "Жменяки", "Страчені світанки"...).

 

Ну і, звісно, брався за ролі у жанровому кіно, отам, де екшен-екшен-екшен, де тре "коня вгамувати, і бистрим пострілом припаркувати ворога до стіни небуття - щоби наших більше не турбував ("Мерседес" тікає від погоні", "Підпільний обком діє", "Я - Хортиця" та ін.).

 

Великих ролей в артиста було небагато, однак це його, схоже, не дуже бентежило: він був трудоголіком і брався за роботу, аби лиш вона була. Був справжнім актором - шукав у ролях себе і ролі в собі, перевтілюючись і переінакшуючись, однак не втрачаючи свій шарм, свою неповторність.

 

І - почуття гумору, ще один прихисток від драм і лихоліть.

 

В останні роки Барчук, разом з Георгієм Давиденком, робили цикл вечорів "Кіношні бувальщини" (у Синій залі Будинку кіно) - такі собі усмішки з кінематографічного життя. На цих вечорах Анатолій зазвичай виконував центральну роль, показуючи десятки кінематографістів, смішних і неповторних.

 

Згадаймо сьогодні Анатолія Барчука - славного красивого чоловіка і талановитого актора, чий труд і чиє натхнення увійшли в плоть і кров нашого кіно.

 

Як повідомляла УМ,  дива театру на Михайлівській — розповідають режисер Віталій Кіно і драматургиня Марина Смілянець.