ЄС зняв санкції з російських бізнесменів та ліквідованого в Україні полковника

11:43, 14.09.2023
ЄС зняв санкції з російських бізнесменів та ліквідованого в Україні полковника

ЄС видалив із санкційних списків чотирьох російських бізнесменів.

Санкції проти 1 800 осіб, які є відповідальними за підрив або загрозу територіальній цілісності України продовжує застосовувати Євросоюз – їх дія продовжена на пів року. Проте є 4 прізвища, які були виключені з "чорного" списку.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє BBC із посиланням на офіційний журнал Євросоюзу та Радіо Свобода..

 

На початку вересня стало відомо, що Європейський суд загальної юрисдикції постановив зняти санкції з російського Олександра Шульгіна. Санкції проти Фархада Ахмедова, який продав основні активи в Росії ще 2012 року, від самого початку виглядали непорозумінням, зазначає The Bell.

 

А ось чому Єврокомісія знімає санкції з власника холдингу ЕСН і медіахолдингу РБК Григорія Березкіна, названого в санкційному рішенні "підручним Путіна", незрозуміло. Журналісти зазначають, що на відміну від Шульгіна й Ахмедова, він залишається при своїх активах і підпадає під європейський критерій "впливового бізнесмена".

 

Читайте також на "Цензор.НЕТ": США без вагань введуть санкції проти Росії та Північної Кореї, якщо Пхеньян почне передавати зброю Москві, - Держдепартамент

 

Імена росіян було розкрито 14 вересня. Так, санкції зняли з:

 

власника медіахолдингу "РБК" Григорія Берьозкіна;

ексакціонера "Нортгазу" Фархада Ахмедова;

ексгендиректора Ozon Олександра Шульгіна;

російського полковника Георгія Шуваєва (він був убитий в Україні у 2022 році).

 

"Рада прийняла рішення продовжити обмежувальні заходи щодо осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України до 15 березня 2024 року", – йдеться в повідомленні Ради ЄС.

 

Як повідомляла УМ, Євросоюз продовжив санкції проти рф на півроку.