Готували держпереворот в Україні: тюремні строки отримали четверо поплічників Медведчука – СБУ

11:16, 10.08.2023
Готували держпереворот в Україні: тюремні строки отримали четверо поплічників Медведчука – СБУ

"Медведчуківці"-заколотники. (Фото: Фейсбук СБУ)

Завдяки доказовій базі Служби безпеки тюремні строки отримали чотири поплічники екснардепа Медведчука, які готували насильницьке захоплення влади в Україні.

 

Як інформує УМ, про це 10 серпня повідомила пресслужба СБУ у Фейсбуці.

 

Серед засуджених – громадянин рф, військовий розвідник за фахом, який був на «прямому» зв’язку з представниками адміністрації президента рф та спецслужб країни-агресора.

 

«Зловмисники планували «синхронізувати» державний переворот з початком повномасштабного вторгнення рф. Тим самим сподівались допомогти агресору у якнайшвидшій окупації України.

 

За даними слідства, вони хотіли захопити владу через підконтрольні громадські організації у Києві та інших регіонах нашої держави.

 

Саме ці прокремлівські осередки мали ініціювати проведення в столиці України так званих «національних зборів». На цьому «форумі» його організатори планували «затвердити резолюцію» щодо «відсторонення від влади» вищого військово-політичного керівництва України.

 

У разі відмови – зловмисники планували перейти до «силового сценарію». Для цього вони формували власне «бойове крило», до якого намагались залучити пів тисячі озброєних осіб. Для пошуку «кандидатів» використовували власні зв’язки серед прихильників рашизму», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Однак, Служба безпеки спрацювала на випередження і запобігла реалізації незаконних дій. У результаті багатоетапної спецоперації співробітники СБУ своєчасно викрили організаторів злочину, задокументували їхню підривну діяльність і затримали на початку повномасштабного вторгнення рф.

 

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисників винними за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і призначив росіянину – 10 років, організатору злочину – 7 років, а двом його спільникам – по 5 років ув’язнення.

 

Як повідомляла УМ, СБУ заблокувала спроби росіян отримати доступ до бойової системи планування операцій ЗСУ.