Дуда за вступ України до НАТО, Німеччина та Франція – за гарантії безпеки

12:27, 13.06.2023
Дуда за вступ України до НАТО, Німеччина та Франція – за гарантії безпеки

На зустрічі глав держав і урядів Польщі, Франції та Німеччини президент Дуда закликав вступити Україну до НАТО. Шольц і Макрон воліли говорити про гарантії безпеки до липневого саміту альянсу. (Фото: Tagesschau.)

Анджей Дуда, президент Польщі закликав прийняти Україну до НАТО. Однак канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Емманюель Макрон вважають за краще поговорити про гарантії безпеки.

 

Як інформує УМ, про це вони говорили на зустрічі глав держав та урядів Польщі, Франції та Німеччини, пише німецька служба новин Tagesschau.

 

Так, президент Польщі Анджей Дуда звернувся до держав-членів НАТО із закликом оперативно включити Україну до трансатлантичного оборонного альянсу: «Україна чекає чіткого сигналу, чіткої перспективи приєднання. Липень принесе Україні «світло в кінці тунелю», якого вона так прагне».

 

Однак президент Франції Макрон і канцлер Шольц були обережнішими. Шольц запевнив, що вони хочуть продовжити тісні консультації щодо гарантій безпеки України.

 

Німеччина і Франція, а також наші американські союзники неодноразово домагалися переговорів, щоб підготувати гарантії безпеки, сказав Шольц. «Ми продовжуватимемо робити це дуже інтенсивно. Зрозуміло, що гарантії безпеки потрібні у дуже конкретній формі»», — додав він.

 

Президент Франції Макрон заявив, що наступне засідання Європейської ради, а також саміт НАТО у Вільнюсі будуть присвячені тому, «як може виглядати майбутнє колективної безпеки». НАТО надасть Україні всю підтримку, на яку вона має право, додав Макрон.

 

У квітні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Альянс повинен ухвалити політичне рішення: представити графік вступу України або зобовʼязатися зробити це до кінця року, щоб це стало сигналом для росії. На липневий саміт приїде і президент Володимир Зеленський — він прийняв запрошення.

 

За даними газети The Wall Street Journal, гарантами безпеки для України до її вступу в НАТО можуть стати США, Велика Британія, Німеччина і Франція. Це буде так званою «ізраїльською моделлю безпеки».

 

У вересні 2022 року в Офісі президента України оприлюднили проєкт міжнародних гарантій безпеки України. Над розробкою документа працювала група експертів на чолі з головою ОП Андрієм Єрмаком і колишнім генсеком НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном. В ОП наголошують, що ці гарантії не замінюють Україні рух до членства в ЄС і НАТО. Ставши членом Євросоюзу, Україна матиме змогу користуватися пунктом про взаємну оборону ЄС, а ставши членом НАТО — пунктом про колективну оборону Альянсу.

 

Як повідомляла УМ, Дуда розкритикував Орбана за ставлення до війни в Україні.