Мінус 72%: Каховське водосховище сильно обміліло – Міндовкілля

11:02, 12.06.2023
Мінус 72%: Каховське водосховище сильно обміліло – Міндовкілля

Станом на ранок 12 червня рівень води у водосховищі продовжує знижуватись.

Рівень води у Каховському водосховищі станом на ранок 12 червня продовжує знижуватись, однак відучора вода відійшла від пункту спостережень по гідропосту «Нікополь».

 

Як інформує УМ, про це 12 червня повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

 

«З водосховища вже втрачено понад 72% або 14,395 куб.км води. Станом на вечір 11 червня рівень води у водосховищі в районі Нікополя становив близько 9,04 м», - йдеться у повідомленні.

 

За даними Укргідрометцентру, відучора по гідропосту «Нікополь» вже немає можливості вимірювати рівні води оскільки вода відійшла від пункту спостережень. Наразі шукають можливі шляхи визначення рівня та об’єму води Каховського водосховища.

 

Зазначається, що рівень води в Дніпрі на позначці «Херсон» знизився на 2 метри й становить 3,6 метра. У середньому за останню добу утримується тенденція зниження рівня на 1-5 см за годину.

 

У районі природного парку «Нижньодніпровський» вода поступово сходить. Продовжується обміління акваторії у нацпарку «Кам’янська Січ» – на 8,5 метрів.

 

Рівень води р. Інгулець у створі Інгулецької зрошувальної системи повільно знижується. Натомість вода поступово продовжує прибувати в Миколаївській області.

 

«Фахівці Державної екологічної інспекції, Держводагентства та мобільних лабораторій, у місцях, де це можливо, здійснюють постійний моніторинг якості води та повітря. Екологічні інспектори продовжують документувати та обраховувати усю шкоду, нанесену довкіллю через терористичну атаку росії на Каховську ГЕС», - додали в міністерстві.

 

Нагадаємо, що станом на 16:00 11 червня рівень води у Каховському водосховищі поблизу Нікополя опустився до 9,1 м. Вранці він був на рівні 9,17 м.

 

Як повідомляла УМ, на Херсонщині удвічі зменшилася площа затоплених територій.