Нацполіція бере під охорону понад 100 об’єктів енергетичної інфраструктури України

12:15, 23.02.2022
Нацполіція бере під охорону понад 100 об’єктів енергетичної інфраструктури України

Понад сто об’єктів енергетичної інфраструктури Нацполіція візьме під охорону

Понад  100 об’єктів енергетичної інфраструктури Національна поліція візьме під охорону на період відключення України від білоруської та російської енергосистем. 


Це пов’язано з тим, що енергосистема нашої держави кілька днів працюватиме в ізольованому режимі, розповів сьогодні на брифінгу заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Національної поліції у середу.


Він нагадав, що Нацполіція вже другий тиждень перебуває в режимі посиленого несення служби. Спочатку його ввели на період з 14 по 19 лютого, а згодом продовжили до 26 лютого.


– Ми зараз звертаємо увагу на об’єкти критичної інфраструктури. Відсьогодні ми перевіряємо об’єкти, зокрема, енергетичної інфраструктури. І понад 100 об’єктів енергетичної інфраструктури братимемо під охорону. Частину вже взято під охорону, – наголосив Фацевич.


Він уточнив, що таке рішення пов’язано з тим, що цими днями Україну в експериментальному режимі відключать від електромереж Білорусі та Росії. А тому правоохоронці перебуватимуть у готовності, щоб вчасно відреагувати на можливі провокації.


– Нацполіція буде готова у разі якихось диверсійних або інших атак на ці об’єкти, тому що Україна буде ізольована від енергозабезпечення з інших держав, зокрема держави-агресора, – розповів заступник голови НПУ.


Загалом охорону вказаних об’єктів будуть забезпечувати більш ніж 600 поліцейських. Такі заходи поки що запроваджують тимчасово (на період ізольованої роботи енергосистеми України). У подальшому будуть ухвалювати рішення щодо взяття під постійну охорону таких об’єктів підрозділами поліції охорони.


Тестове від’єднання від енергосистем РФ та Білорусі нещодавно анонсувала віцепрем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко. Вона зазначила, що Україна проведе тест на енергонезалежність.


Згодом в Укренерго поінформували, що енергосистема України буде працювати в ізольованому режимі протягом 24-26 лютого цього року. Це буде перший етап випробування української енергосистеми в ізольованому режимі від енергосистем Білорусі, РФ та європейської мережі ENTSO-E.


Таке випробування проводять у рамках підготовки до синхронізації української об’єднаної енергосистеми з енергосистемою Європи ENTSO-E.

 

Як повідомляла "УМ", у Харкові планувалися теракти в церквах Московського патріархату, але СБУ викрила злочинців.