ОБСЄ пропонує Україні переглянути рішення щодо російських спостерігачів на виборах

13:30, 09.02.2019

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак запропонував українській стороні переглянути рішення про те, що вибори президента України будуть закриті для російських спостерігачів.

 

Про це заявили в прес-службі МЗС Словаччини, повідомляє DV.

 

Під час телефонної розмови з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним він "висловив жаль", що український парламент 7 лютого ухвалив закон, який забороняє акредитацію як спостерігачів від Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) осіб, які є громадянами Російської Федерації. Лайчак закликав керівництво України до "пошуку всіх можливих шляхів", які забезпечать акредитацію всіх спостерігачів від БДІПЛ.

 

Між тим Клімкін заявив, що Україна готова прийняти будь-яку кількість міжнародних спостерігачів на виборах від будь-яких країн, але не від Росії, і запропонував "поставити крапку в усіх дискусіях".

 

8 лютого у Facebook він повідомив, що на початку січня листом поінформував директорку БДІПЛ ОБСЄ, що МЗС не прийматиме документи від російських офіційних спостерігачів. "Це було б не просто політично неправильно, це суперечило б моральним принципам та законодавству", - зазначив глава українського МЗС. "Отже, пропоную поставити крапку в усіх дискусіях навколо суверенного рішення суверенної держави і рухатися далі", - додав Клімкін.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада заборонила участь спостерігачів з Росії на виборах в Україні. Законопроект передбачає заборону бути офіційним спостерігачем від іноземних держав та міжнародних організацій особам, які є громадянами держави, яку в Україні визнано державою-агресором або окупантом. 

 

 

Раніше, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна повинна допустити спостерігачів з Росії на президентські вибори в Україні. Інакше законність виборів може бути поставлена під сумнів.