На Черкащині у снігових заторах застрягли понад 630 автівок (фото)

13:01, 26.12.2018
На Черкащині у снігових заторах застрягли понад 630 автівок (фото)

Люди, які вирушили в поїздку під час негоди, додали турбот рятувальникам (фото: ДСНС України)

На Черкащині через рясний сніг та хуртовини понад 630 автівок за 25-26 грудня застрягли в переметах на трасах. Станом на ранок 26 грудня 128 машин ще перебувають у полоні снігу, ще 508 змогли звільнити рятувальники та правоохоронці.

Другу добу обласні рятувальні та дорожні служби, спільно з поліцією та енергетиками, працюють на межі технічних та людських можливостей, надаючи допомогу людям, які через сильний сніг, хуртовини, налипання мокрого снігу, ожеледі опинились у складній ситуації на автошляхах. Адже за цей час випала місячна норма снігу, створивши масові затори буквально на усіх дорогах області. У самих Черкасах міська влада оголосила канікули у школах до 14 січня.



«Наразі найскладнішою залишається ситуація у Чорнобаївському районі, де на автодорозі Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя, між селами Придніпровське та Першотравневе, від учорашнього вечора утворився величезний затор, в якому опинилися 120 автомобілів», – розповідає «Україні молодій» Костянтин Проценко, речник головного управління ДСНС в Черкаській області.

За його словами, ще одна проблемна ділянка знаходиться на цій же трасі ближче до кордону з Полтавською областю. Там у сніговому полоні стоять 8 легкових автомобілів.

Костянтин Петрович каже, що на місцях затору всю ніч працюють 6 одиниць техніки автодору та рятувальники з Чорнобаївської пожежно-рятувальної частини. З техніки, яку до місця події було перекинуто вночі з найближчих районів області та міста Черкаси створено два мобільних рятувальних загони – це 4 рятувальних автомобілі підвищеної прохідності, важка інженерна техніка найближчої військової частини ЗСУ та БТР Нацполіції.



На ранок 26 грудня зі снігового полону тут було звільнено 66 транспортних засобів.

Для надання допомоги та обігріву людей на місці проведення рятувальних робіт встановлено мобільний пункт обігріву», – зазначає Костянтин Проценко.

А загалом, каже він, за час негоди співробітниками черкаської служби порятунку, спільно з працівниками поліції та автодору, надали допомогу близько 1000 громадянам, які перебували у 508 транспортних засобах.

За період негоди черкаські рятувальники, наголошує Костянтин Петрович, ліквідували 72 затори. Приміром, в Уманському районі неподалік села Оксанине, на автодорозі Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знамянка, через багатотонну фуру, яка не змогла подолати підйом утворився затор. Сильний снігопад лише погіршив ситуацію і проблемну ділянку могли проїхати лише легкові автомобілі, тож у заторі застрягли 37 вантажівок, що рухалися у бік Кропивницького. У корку стояли ще 18 інших одиниць транспорту, загалом проїхати не могли 55 одиниць транспорту.

Затор вдалося ліквідувати завдяки тому, що на місце події було спрямовано два спеціалізованих автодорожних автомобілі, трактор МТЗ райавтодору та трактор Т-150 з місцевого фермерського господарства, пожежний автомобіль підвищеної прохідності з Уманської пожежно-рятувальної частини.

Ще одна складна ділянка утворилася вчора у Чигиринському районі, де до снігових заторів в районі села Трущівці на автодорозі у снігових заметах, висота яких місцями сягала понад один метр, зупинилися 40 автомобілів та два рейсові автобуси в салонах яких знаходилися 25 чоловік, з них – 5 дітей.

«Для порятунку людей у селі Трушівці, за допомоги місцевої сільської ради, було створено спеціальний пункт обігріву, до якого рятувальники та працівники дорожних служб звозили звільнених із затору людей та їхні авто – на 19 годину у безпечне місце, де можна зігрітися, випити гарячого чаю та перепочити, привезли усіх», – говорить Костянтин Проценко. І додає, всього на ліквідацію наслідків негоди рятувальники залучили 44 одиниці техніки та 181 чоловік особового складу.



Водночас, за його словами, складна ситуація наразі на Черкащині залишається з електропостачанням. Внаслідок спрацювання систем захисту відключені об’єкти електричних мереж та порушено електропостачання 12 населених пунктів в Черкаському, Золотоніському та Чорнобаївському районах. Для відновлення електропостачання залучено аварійні бригади Черкасиобленерго.

До речі, в Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях введено обмеження на рух великовагового та громадського транспорту. Це рішення прийняте для пришвидшення очищення доріг загального користування державного значення та недопущення накопичення транспортних засобів у заторах. На Полтавщині із 11:00 26 грудня ввели повну заборону на проїзд трасами між населеними пунктами незалежно від вибу транспорту.

І наостанок, після ранкового затишшя, Черкащину знову починає замітати снігом.

Як повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, після невеликої перерви на зміну одному сніжному циклону поспішає інший, що зародився в районах Скандинавії. Саме він і його атмосферні фронти будуть сьогодні впливати на погоду - у другій половині 26 грудня очікується помірний мокрий сніг, штормовий вітер 15-20 м/с, який провокуватиме перенесення снігу, снігові перемети, на дорогах ожеледиця та снігові накати.  

Як повідомляла "УМ", 25 грудня на Черкащині рятувальники декілька годин визволяли із замету автобус із 30 пасажирами.