Юрій Луценко розкритикував НАБУ за відсутність результатів роботи

10:23, 24.09.2018
Юрій Луценко розкритикував НАБУ за відсутність результатів роботи

Юрій Луценко розкритикував Артема Ситника (фото: Новое время)

Генеральний прокурор України розкритикував керівництво Національного антикорупційного бюро за відсутність результатів роботи на тлі гучних заяв.

Про це Юрій Луценко заявив в інтерв’ю ТСН.Тиждень.

"Усіх пообзивати корупціонерами, негідниками, які хочуть зла всій країні - це дуже легко, але це дорога в нікуди. Це дорога в нікуди, якою, на жаль, наполегливо йде керівництво НАБУ.

Так, я розумію, що після цього інтерв'ю маса борців з корупцією, які живуть за рахунок іноземних грантів, скажуть, що я знову дискредитую НАБУ. Я просто цитую, що у них немає результатів. Їх не існує", - сказав Генеральний прокурор.

Юрій Луценко натякнув, що директор НАБУ Артем Ситник не справляється зі своєю роботою, тому  повинен або попросити допомоги у закордонних або українських фахівців, або визнати, що впоратися із обов’язками йому не до снаги.

"Якщо справа дійсно персонально у Ситнику, значить, треба цю проблему вирішувати. Якщо питання є, скажімо, до законності функціонування механізму, напевно, треба поправити. Але далі вдавати, що все добре, вже неможливо", - сказав очільник Генеральної прокуратури.

Для оцінки ефективності роботи НАБУ та частково підконтрольної Генеральній прокуратурі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури потрібно провести відкритий аудит обох структур.

Як повідомляла "УМ", 19 вересня між відомствами виник конфлікт: очільник САП Назар Холодницький запідозрив, що його знову прослуховує НАБУ. Для цього нібито із суміжної із САП території лікарні Охматдит протягли кабель, а в гаражі влаштували кабінет для прослуховування, де нібито знайшли закриту людину.

Після цього конфлікт переріс у силове притистояння: співробітники НАБУ, САП, поліції блокували автівки відомств, а представники різних правоохоронних відомств перелаялися та почубилися між собою.

Виникнення конфлікту має під собою підґрунтя із попереднього прослуховування Назара Холодницького співробітниками НАБУ. Після нього очільника САП звинуватили у тому, що він попереджав фігурантів справ про обшуки. Через це Назару Холодницькому винесли догану.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Розслідування почалося після зверенння депутатки від "Народного фронту" Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

У ході розслідування суд дав доступ до даних про дзвінки редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької, журналістки Хрестини Бердинської та ще однієї неназваної через заявлену непублічність особи.

Журналісти-розслідувачі заявили про тиск з боку ГПУ та подали в Європейський суд з прав людини, який на місяць заборонив українським прокурорам отримувати дані про дзвінки журналістів.

Однак Юрій Луценко наголошує, що після отримання та аналізу даних про переговори журналістів, Артему Ситнику можуть висунути підозру у розголошенні даних слідства.