Порошенко підтвердив надання Україні американських Javelin

20:18, 17.01.2018
Порошенко підтвердив надання Україні американських Javelin

Президент Порошенко під час засідання РНБО. (Фото прес-служби Президента України)

Сполучені Штати нададуть Україні в якості оборонного озброєння американські протитанкові ракетні комплекси «Джавелін» (Javelin).

 

Про це розповів президент Петро Порошенко під час засідання РНБО у середу.

 

"Внаслідок копіткої роботи нашої команди ми сьогодні маємо позитивну новину, що протитанкові комплекси "Джевелін" нам будуть поставлені в якості оборонного озброєння за рахунок фінансування Сполучених Штатів Америки", - зазначив президент.

 

За його словами, цього року в оборонному замовленні у чотири рази збільшується кількість протитанкового озброєння.

 

Тим самим Верховний Головнокомандувач підтвердив попередне повідомлення від керівника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, який у середу розпорядився готуватися до прийому на озброєння американських протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» (Javelin).

 

Раніше Україна попросила США передати їй протитанкові ракетні комплекси FGM-148 Javelin. А 23 грудня 2017 року Держдепартамент США повідомив, що уряд Сполучених штатів надасть Україні "посилені оборонні можливості".

 

Ця заява Держдепу пролунала на тлі повідомлень американських ЗМІ, що президент США незабаром має ухвалити рішення про надання Україні протитанкового озброєння.

 

За інформацією телеканалу ABC News, вартість оборонного пакета для України може скласти 47 мільйонів доларів. У нього входитимуть понад двісті протитанкових ракет та понад 30 пускових установок. Передбачалося, що це можуть бути ракети Javelin.

 

Видання Washington Post повідомило, що адміністрація президента США також схвалила комерційний продаж легкої летальної оборонної зброї Україні. Йшлося про можливість експорту до України самозарядних великокаліберних снайперських гвинтівок M107A1 фірми Barrett.

 

У Кремлі неодноразово заявляли, що постачання летального озброєння призведе до ескалації бойових дій на Донбасі.

 

Водночас у Києві вважають, що постачання протитанкових ракетних комплексів дозволить українській армії більш ефективно стримувати агресію Росії та підтримуваних нею сепаратистів на Донбас

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що зброя, яку США надасть Україні, використовуватиметься лише в разі провокацій з боку бойовиків, але не для ескалації конфлікту на Донбасі.

 

Також повідомлялося, що США переживають через те, що американські військові технології можуть потрапити до російських військових.