У Гостомелі створять базовий аеропорт для лоукостів

17:44, 17.07.2017
У Гостомелі створять базовий аеропорт для лоукостів

Аеродром у Гостомелі наразі виглядає так.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував перетворити аеропорт  "Гостомель" на базовий аеропорт для лоукостів уже протягом року.

 

Таку ідею пан Гройсман озвучив у ході спеціальної наради з питань розвитку авіасполучення та ведення переговорного процесу з лоукост-перевізниками, повідомляє Урядовий портал у понеділок.

 

Зокрема, він підкреслив, що шлях залучення авіакомпаній тільки в найбільший в Україні  міжнародний аеропорт "Бориспіль" (Київ) – зрозумілий. Але окрім "Борисполя" столиця, приміром, має ще два аеропорти – "Київ" (Жуляни) та Гостомель. І розвивати ці авіагавані також необхідно.

 

Прем’єр запропонував розробити проектну документацію розвитку аеропорту "Гостомель" із визначенням вартості всіх необхідних робіт.   

 

"Ми зараз маємо ухвалити рішення, яке дозволить нам вирішити одразу декілька питань, серед яких – скасування будь-яких монополій в "Борисполі", залучення нових авіаперевізників та зниження вартості квитків для наших пасажирів", – сказав Володимир Гройсман.

 

За підсумками наради, її учасники вирішили продовжити політику активного залучення лоукостів в Україну – і не однієї компанії, а декількох, опрацювати в якості тимчасового рішення надання умов для лоукостів в аеропортах "Бориспіль" або "Київ" (Жуляни) строком на один рік, а за цей час перетворити аеропорт "Гостомель" в аеропорт для лоукост-перевізників.

 

Окрім того, умовою залучення лоукостів має стати входження перевізників в регіональні аеропорти України.

 

Гройсман також підтвердив необхідність відновлення та завершення переговорів з "Ryanair" і доручив Міністерству інфраструктури проінформувати інші авіакомпанії про умови залучення перевізників в Україну.

 

За словами Гройсмана, залучення в Україну нових авіаперевізників, передусім лоукостів, передбачає інтенсивний розвиток вітчизняних аеропортів – як міжнародних, так і регіональних, можливості яких використовуються нераціонально.

 

"Ми виступаємо за єдині правила (залучення авіакомпаній), в тому числі для лоукостів. При цьому у нас є різні аеропорти, є аеропортові термінали. Тож потрібна програма і нові правила залучення авіаперевізників",- сказав глава уряду.

 

Нагадаємо, після тривалих переговорів, Ryanair відмовився від виходу на український ринок через непорозуміння із керівництвом аеропорту «Бориспіль».

 

Утім, 17 липня глава аеропорту "Бориспіль" Павло Рябікін заявив, що переговори з авіакомпанією Ryanair не припинялися і в найближчому майбутньому лоукостер почне роботу в Україні.