Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому»

07:01, 01.06.2017
Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому»

(Фото з ФБ-сторінки Петра Порошенка)

Стокгольмський арбітраж виніс окреме рішення у справі "Нафтогазу України" проти російського "Газпрому" і задовольнив три ключові вимоги української компанії в середу.

 

Зокрема, Трибунал відхилив принцип російського монополіста "бери або плати, зняв заборону на реекспорт російського газу Україною, а також формулу ціни.

 

Про це повідомили у прес-службі Нафтогазу на сторінці компанії у Facebook в середу ввечері.

 

«Трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов. Вимоги Газпрому щодо "бери або плати" повністю відхилено (близько 40 млрд доларів претензій разом із відсотками). Трибунал також повністю скасував заборону на реекспорт газу», - повідомляє НАК «Нафтогаз України».

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що після виграшу "Нафтогазу" спору з "Газпромом", вартість газу на українському ринку буде визначатися не Кремлем, а прозорим та вільним ринком.

 

"Положення "бери або плати" скасоване. У задоволенні вимог російського "Газпрому" сплачувати за газ на підставі "бери або плати" відмовлено. Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими переговірниками в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів", - зазначив Президент Порошенко у своєму дописі в Facebook.

 

За його словами рішення Трибуналу надає право "Нафтогазу" вимагати зниження ціни на газ по контракту з "Газпромом" відповідно до умов ринку.

 

"Це – важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу. Для України це надзвичайно важливе рішення, оскільки суперечності між "Нафтогазом" та "Газпромом" вперше врегульовуються у цивілізований юридичний спосіб", – написав Президент.

 

У свою чергу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що «якщо б, не дай Бог, вимога Газпрому була б задоволена, збитки від зрадницької позиції тодішнього керівництва держави склали б більше 45 млрд доларів!».

 

У сво чергу, в "Газпромі" підтвердили, що отримали рішення Стокгольмського арбітражу, але  назвали його "проміжною стадією арбітражного процесу", оскільки остаточне рішення нібито буде винесено не раніше кінця червня. Мовляв, документ із 790 сторінками варто ще прочитати, "аби дійти до якихось висновків".

 

Нагадаємо, зустрічні позови "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом на постачання газу були подані в арбітраж в червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року.

 

Станом на початок квітня 2017 року, взаємні претензії "Газпрому" і "Нафтогазу" за контрактом купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько $45,7 млрд і $17,9 млрд відповідно.

 

На час початку арбітражу Україна була третім ринком "Газпрому" після Німеччини і Туреччини, і лише за час дії контракту, укладеного у січні 2009 року, сплатила Росії за газ близько 50 млрд доларів.