В Одесі повернули комуністичні назви низці вулиць

21:05, 26.04.2017
В Одесі повернули комуністичні назви низці вулиць

З мапи Одеси зникли вулиці на честь воїнів АТО, але повернувся проспект Жукова.

Одеська міська рада повернула назви частини вулиць, які перейменував колишній голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі, під час сесії в середу.

 

Зокрема, окремі вулиці отримали старі комуністичні назви, а низка вулиць названі, у тому числі, на честь загиблих воїнів АТО, отримали нові назви.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

 

Питання щодо перейменування, якого не було в порядку денному, на розгляд депутатів виніс колишній секретар міськради Олег Бриндак. На його думку, називати вулиці треба на честь людей, які жили і працювали в Одесі. 

 

Олег Бриндак наполягав, що перейменування, які пройшли за розпорядженням Саакашвілі, були ухвалені без врахування думки одеситів, місцевого самоврядування та топонімічної комісії міськради. Тому й запропонував перейменувати всі ці вулиці, давши їм, по можливості, ті назви, які вони носили до закону про декомунізацію.

 

Після обговорення питання рішення підтримали 46 депутатів.

 

Зокрема, в Одесу "повернулися" вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії, Гайдара, Бабушкіна,  Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова (раніше отримав назву Небесної Сотні), вулиця і провулок Бабушкіна тощо.

 

В таблиці перейменувань проти цих назв стоять позначки: “Не підпадає під дію Закону “Про декомунізацію”, або “історико-топонімічна комісія міськради не рекомендує перейменовувати”.

 

Щодо проспекту Жукова, на думку одеських чиновників, законодавство щодо цього діяча є протиречивим: з одного боку він є одним з керівників тоталітарної держави, а з іншого – нібито не можна перейменовувати назви на честь діячів, які брали участь у звільненні України від нацистів.

 

Відтак, рішенням сесії затверджено назви 1531 топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) українською та російською мовами. За даними видання «Думская», перейменовано 56 топонімічних об’єктів.

 

У рамках даного рішення вісім Чапаєвських провулків, які розпорядженням Саакашвілі отримали імена полеглих на Донбасі захисників України, стали Старокозацькими.

 

Треба зазначити, що в Одесі залишили вулицю Небесної сотні - цю назву надали колишній вулиці Карла Лібкнехта. Провулок Лібкнехта став провулком Героїв Крут (тоді як внаслідок декомунізації вулицею Героїв Крут назвали вулицю Терешкової). 

 

Тоді як вулицю Романа Шухевича перейменували на вулицю Захисників Вітчизни.

 

Проект рішення сесії наразі не оприлюднено.

 

Нагадаємо, у травні 2016 року Саакашвілі своїм розпорядженням перейменував близько 300 вулиць в населених пунктах Одеської області, включно з обласним центром.

 

Після цього міськрада вирішила повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія міськради запропонувала на розгляд одеситів інші назви. В пропозиціях не обійшлося й без курйозів: провулку Тупіковий-Пролетарський, який розпорядженням Саакашвілі отримав імя Юрія Касима, поверталася назва просто Тупіковий.

 

У підсумку Одеська міськрада розмістила на своєму сайті опитування щодо перейменування вулиць, в якому взяли участь близько 5000 одеситів, 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони носили до травня 2016 року.